Info

Abductor Hallucis Stretches


Je abductor hallucis is de spier die langs de binnenkant van je voet loopt en de flexie van je grote teen regelt. Vanwege de zware belasting die je lichaam ondersteunt elke keer dat je opstaat, is het heel gebruikelijk dat deze spier verstrakt of verkrampt. Gelukkig kun je door deze spier uit te rekken zijn elasticiteit en kracht herstellen.

De ontvoerder Hallucis

Je abductor hallucis spier strekt zich uit van het hielbeen tot de basis van je grote teen. Wanneer het samentrekt, buigt het en ontvoert of beweegt het weg, uw grote teen. Het biedt ook structurele ondersteuning voor de binnenboog van je voet.

Gebruikelijke problemen

Ondersteuning van uw lichaamsgewicht kan deze spier zwaar belasten, vooral als u een hardloper bent of vaak hoge hakken of te kleine schoenen draagt. Bovendien kunt u pijn in deze spier veroorzaken als u overproneert en teveel van uw lichaamsgewicht over de binnenrand van de voetboog verplaatst. Indien onbehandeld, kan deze pijn zich ontwikkelen tot plantaire fasciitis, hielpijn of botsporen.

Stretches

Er zijn veel methoden om de abductor hallucis uit te rekken. Over het algemeen houden ze in dat u uw voet van uw lichaam af houdt en vervolgens uw tenen zover mogelijk naar uw scheenbeen brengt. Vaak omvatten deze oefeningen ook het draaien of buigen van de enkel om de gastrocnemius- of soleus-spieren in de kuit los te maken. Het doel van elke abductor hallucis stretch zoals de teenversterker of de enkelcirkel is om het bereik van passieve flexie in je voet te vergroten door de flexibiliteit van je binnenboog te verbeteren.

Een eenvoudige oefening die de abductor hallucis spier werkt, is de point-and-flex. Vanuit zittende positie strekt u beide benen voor u uit met uw voeten tegen elkaar. Buig uw enkels om uw voeten van u af te richten en buig vervolgens vanuit die positie uw tenen zo ver mogelijk naar achteren. Wacht even.

Tips

Als deze rekoefeningen meer dan een paar seconden na het stoppen van de oefening pijn veroorzaken, raadpleeg dan uw arts of fysiotherapeut voor zachtere remedies zoals rust, ijszakken of corrigerende schoenen. Het dragen van goed passende schoenen helpt pijn in je boog te voorkomen. Schoenen met lage bogen zoals slippers kunnen de abductor hallucis mogelijk niet goed ondersteunen.