Info

Wat veroorzaakt visceraal vet versus Onderhuids vet?


Slecht dieet en gebrek aan lichaamsbeweging kunnen leiden tot gewichtstoename in de vorm van visceraal vet, wat vooral een gevaar is als je ouder wordt omdat het je gezondheidsrisico's verhoogt. Vet dat zich net onder uw huid bevindt, is onderhuids en vet dat diep in uw buikgebied is ingebed, is visceraal. Overleg met uw arts om te zien of uw gezondheid gevaar loopt vanwege overtollig buikvet.

Visceraal vet

Je kunt visceraal vet niet met je hand vastpakken. Het is buiten bereik en in je lichaam. Het ligt diep in je buik en vult de ruimtes tussen je organen. Visceraal vet wikkelt zich rond organen zoals je lever en milt. Dit soort vet kan de normale functie van uw organen onderbreken en schadelijke stoffen produceren. Hoewel visceraal vet vooral prominent aanwezig is bij mensen van midden dertig en ouder, kunnen mensen van elke leeftijd last hebben van de negatieve effecten ervan.

Onderhuids vet

Onderhuids vet is het soort dat je met je hand op elk deel van je lichaam kunt grijpen, ook rond je midden. Terwijl visceraal vet van de twee soorten gevaarlijker is, is onderhuids vet niet goedaardig. Het extra gewicht veroorzaakt door te veel eten en gebrek aan lichamelijke activiteit kan uw gewrichten belasten en uw risico op hartaandoeningen verhogen.

Geslachtsverschillen

Hoewel beide soorten vet worden veroorzaakt door overmatige calorie-inname en gebrek aan activiteit, zijn vrouwen meer vatbaar voor extra vet, vooral tijdens de menopauze. Vrouwen in de overgang hebben de neiging om meer vet rond de taille en in de buurt van het hart op te hopen dan mannen. Bij vrouwen is visceraal vet in verband gebracht met galblaasproblemen en borstkanker. Bij mannen kunnen diepere lagen van onderhuids vet gerelateerd zijn aan insulineresistentie, wat kan leiden tot diabetes type 2.

Gevaren

Visceraal vet wordt geassocieerd met hartaandoeningen, metabole stoornissen en slaapapneu. Insulineresistentie en glucose-intolerantie, wat kan leiden tot diabetes type 2, worden ook geassocieerd met visceraal vet.

Het voorkomen

U kunt op dezelfde manier de hoeveelheden visceraal en onderhuids vet verminderen. Om uw risico te verminderen, eet een gezond dieet dat rijk is aan groenten en fruit en met matige porties. Train dagelijks, krijg minimaal 150 minuten matige lichaamsbeweging of 75 minuten inspannende aerobe oefeningen per week. Krachtige aerobics zijn die die uw ademhaling en hartslag verhogen, zodat het moeilijk is om te spreken zonder te stoppen om op adem te komen. Krachttraining verhoogt ook uw rustmetabolisme. Spier verbrandt energie efficiënt, dus bouw je kracht op om vet kwijt te raken.