Info

Trainingsroutines en spiergeheugen veranderen


Het concept van "spiergeheugen" is een van de meest hardnekkige mythen in de sport - je spieren hebben geen hersens en kunnen niets onthouden. In feite leidt het honderden keren achter elkaar herhalen van een beweging tot vermoeidheid die de motoriek vermindert. Een proces dat echt plaatsvindt als reactie op herhaalde bewegingen is aanpassing: veranderingen die uw lichaam doormaakt als reactie op lichaamsbeweging. Door uw trainingen aan te passen, voorkomt u de negatieve effecten van herhaling en krijgt u betere resultaten.

Spiergeheugen

Honderden keren herhaaldelijk een beweging herhalen, vermoeit je spieren en centrale zenuwstelsel, wat resulteert in vermoeide bewegingen, laat balcontact in de sport, een opeenhoping van melkzuur en andere spierremmers en andere negatieve reacties. Om sportbewegingen te ‘groove’, bouw je motorgeheugen op door de juiste neurale impulsen in je hersenen op te slaan, zodat het elke keer de juiste boodschappen naar je spieren stuurt. Begin met een herhaling van een beweging, verander je bewegingen na 20 tot 30 schommelingen of voordat je moe wordt. Bijvoorbeeld, op een driving range moet een golfer die een kort ijzer oefent met die club beginnen en dan naar verschillende clubs gaan die vanuit verschillende leugens worden geraakt, waarbij elke swing wordt gebruikt om het nieuwe schot te gebruiken in de context van een rondje golf.

Aanpassing

Wanneer u steeds opnieuw dezelfde training uitvoert, zelfs op verschillende dagen, past uw lichaam zich aan de stress aan, waardoor het gemakkelijker wordt om het werk te doen. Als u bijvoorbeeld begint met joggen, kunt u mogelijk slechts vijf minuten hardlopen voordat u moet stoppen. Als u eraan blijft werken, verbetert u uw cardiorespiratoire capaciteit en spieruithoudingsvermogen en kunt u langer lopen. Het nadeel hiervan voor trainingsroutines is dat ze naarmate ze gemakkelijker worden, minder calorieën verbranden.

Verscheidenheid

Hoewel aanpassing die in eerste instantie uw conditie verbetert, een goede zaak is, wilt u niet dat uw trainingen te gemakkelijk worden. Om dit te voorkomen, varieer je routines om je spieren een week of twee een pauze te geven. Fitness-goeroe Tony Horton heeft de term 'spierverwarring' bedacht om te verwijzen naar de praktijk om de trainingen om de twee weken te veranderen om te voorkomen dat uw lichaam aan dezelfde routines went, wat een plateau in uw resultaten veroorzaakt. Als u een jaar lang elke training op een loopband loopt, levert dit aan het einde van het jaar niet dezelfde resultaten op als toen u voor het eerst begon. Als u een trainingsapparaat gebruikt om te trainen, schakelt u na twee weken over op gymnastiek en gaat u vervolgens één of twee weken terug naar het apparaat. Als u een sportschool bezoekt, wissel dan elke week van machine om uw spiergebruik te variëren.

Herstel

Een ander voordeel van het veranderen van je trainingen is dat je beter in staat bent om te herstellen en spierkracht te verbeteren. Nadat u hebt getraind, herstellen uw spieren zichzelf en worden ze groter, waarbij het grootste deel van dit proces tot 48 uur na uw training plaatsvindt. Als u een of twee keer per dag traint, werk dan tijdens elke training op verschillende delen van uw lichaam. Voer bijvoorbeeld bovenlichaamroutines uit tijdens de ene training, kernoefeningen de volgende en vervolgens een onderlichaamstraining.