Info

Training voor activering van het centrale zenuwstelsel

Training voor activering van het centrale zenuwstelsel


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Net zoals je de motor in je auto op een koude winterdag opwarmt voordat je de hitte aanzet, moet je je lichaam opwarmen voordat je inspannende oefeningen doet. Opwarmen omvat niet alleen het verhogen van uw hartslag en het stimuleren van uw bloedstroom. Het activeren van het centrale zenuwstelsel kan u helpen uw atletische prestaties te maximaliseren, vooral als u bezig bent met oefeningen waarbij snelheid en kracht belangrijk zijn.

Rol van het centrale zenuwstelsel

Het centrale zenuwstelsel is betrokken bij elke oefening. De belangrijkste functie is om prikkels uit uw ogen, oren, spieren en andere receptororganen te interpreteren en deze interpretaties terug te sturen naar organen die een passende reactie uitvoeren. Een onderzoek uit 2003 in Finland wees uit dat het aanhouden van een langdurig oefeningsschema voor het centraal zenuwstelsel dit op verschillende manieren kan conditioneren, wat resulteert in verhoogde spierefficiëntie en reactietijd.

Sneller bewegen: CNS excitatie

Als het gaat om oefening, heeft het centrale zenuwstelsel twee hoofdprocessen, excitatie en remming. De snelheid waarmee het CZS uw lichaam verzamelt, verwerkt en om antwoorden vraagt, leidt tot een niveau van excitatie of remming. Om bijvoorbeeld tijdens het sprinten zo efficiënt en snel mogelijk te bewegen, moet uw centrale zenuwstelsel signalen snel door uw lichaam bewegen, waarbij elk deel van uw centrale zenuwstelsel opgewonden en ongeremd moet zijn voor maximale resultaten.

Potentatie: vermindering van CNS-remming helpt de prestaties

Het inschakelen van vergelijkbare spieren bij je warming-up en trainingsactiviteiten resulteert in potentiëring, een fenomeen dat remming vermindert, volgens Tudor Bompa. Het is bijvoorbeeld aangetoond dat het heffen van gewichten vóór plyometrische oefeningen, die complexer zijn, de prestaties verbetert.

Gewichtstraining is cruciaal

Gewichtstraining is een cruciale training voor activering van het centraal zenuwstelsel. Tudor Bompa, auteur van "Periodiseringstraining voor sport," beveelt een laag aantal herhalingen met een hoog gewicht aan om het centrale zenuwstelsel te optimaliseren en kracht, snelheid en kracht te ontwikkelen. Tussen elke set wordt een hersteltijd van zes minuten aanbevolen. Dit regime bevordert efficiënte CNS-communicatie met spieren maar pakt geen spiermassa aan.

Plyometics zijn explosief

Plyometrische oefening is ook van cruciaal belang voor activering van het centraal zenuwstelsel. Plyometrische oefeningen vereisen explosieve bewegingen die zeer snel maximale kracht uitoefenen - bijvoorbeeld twee of drie trappen tegelijk opspringen. Plyometrische oefeningen zorgen ervoor dat uw spieren snel reageren op CNS-communicatie.

CNS-activering plannen

CNS-activeringsoefeningen moeten volgens Tudor Bompa niet elke dag worden uitgevoerd. Wacht ongeveer 48 uur tussen elke CNS-trainingssessie en groepeer uw CNS-oefeningen op dezelfde dag, zowel voor potentiëring als om uw CNS volledig te laten rusten tussen de trainingen.Opmerkingen:

 1. Kellen

  uchi-ways

 2. Melkree

  Wat?

 3. Jopie

  Laten we het over dit onderwerp hebben.

 4. Dikree

  Het is het grappige antwoord

 5. Boulboul

  het meest waardevolle antwoordSchrijf een bericht