Info

Koriander & cholesterol


Cilantro - Coriandrum sativum, ook bekend als koriander of Chinese peterselie - is een kruid in de wortel- en peterseliefamilie met een breed inheems assortiment dat delen van Europa, Afrika en Azië omvat. Alle delen van de plant zijn eetbaar; de bladeren, meestal koriander genoemd, en zaden, bekend als de kruidenkoriander, worden echter het meest gebruikt. Onder de vermeende voordelen van Cilantro is het vermogen om het cholesterolgehalte te verlagen.

Diabetische cholesterolverlagend

Cilantro kan cholesterol verlagen bij diabetici, volgens een dierstudie gepubliceerd in het "Journal of Food Science" van juli 2012. Cilantrosuppletie verlaagde de niveaus van totaal cholesterol, triglyceriden en lage dichtheid lipoproteïne, of LDL, de slechte vorm van cholesterol, en verhoogde niveaus van hoge dichtheid lipoproteïne, of HDL, de goede vorm van cholesterol. Antioxidanten in koriander remden de oxidatie van lipiden - schadelijke effecten als gevolg van opgehoopte toxines en afvalproducten - en bevorderden een verhoogde activiteit van antioxiderende enzymen in de lever. Cilantro heeft ook significante bloedsuikerverlagende effecten gehad, die kunnen helpen triglycerideniveaus te verlagen. Onderzoekers concludeerden dat koriander potentieel biedt als een natuurlijk middel voor het voorkomen en behandelen van diabetes.

Snelle effecten

Cilantro verlaagde het cholesterolgehalte na een enkele dosis in een dierstudie gepubliceerd in het "Journal of Ethnopharmacology" van september 2011. In het onderzoek voorkwamen doses van 20 milligram per kilogram lichaamsgewicht korianderzaad of koriander, dat de bloedsuikerspiegel werd verhoogd en bevorderden ze de normale bloedsuikerspiegel binnen zes uur. Cilantro-extract maakte cellen responsiever op insuline, hoewel de insulineniveaus niet veranderden. In een deel van het onderzoek van 30 dagen daalden zowel de bloedsuikerspiegel als de insulinespiegel.

Cholesterolverlagende en hersenvoordelen

Uw risico op de ziekte van Alzheimer kan gedeeltelijk afnemen als gevolg van de cholesterolverlagende voordelen van cilantro, volgens een studie gepubliceerd in het "Journal of the Science of Food and Agriculture" van januari 2011. In de dierstudie, diëten aangevuld met 5 tot 15 procent verse koriander gedurende 45 dagen aanzienlijk verlaagd cholesterolgehalte. Activiteit van een enzym dat een hersenactiverende neurotransmitter afbreekt, nam af met cilantrosuppletie. Bovendien verbeterden de scores op geheugentests, met grotere resultaten naarmate het doseringsniveau toenam. Onderzoekers concludeerden dat de cholesterolverlagende voordelen van cilantro, samen met andere effecten, de ziekte van Alzheimer helpen voorkomen.

Culinair gebruik

Cilantro voegt een uitbarsting van verse smaak toe als garnering, in salsa's, besprenkeld met salades of geroerd in soepen. Je kunt creatief zijn en het toevoegen aan omeletvullingen, tonijn- en kipsalade, of mix het in hummus. Als je een sapcentrifuge hebt, reserveer de stengels van verse koriander en voeg ze toe aan je favoriete groentesapmix. Korianderzaad is een belangrijk ingrediënt in traditionele Thaise gerechten en in sommige currygerechten.