Info

De juiste houding voor mountainbiken


Bijna elke keer dat je op een mountainbike stapt, worden er minstens drie houdingen gebruikt. Cross-country is de eenvoudige houding die de fiets over vlakke grond beweegt. Een klimhouding wordt gebruikt bij het beklimmen van heuvels, en bij een afdaling wordt de fiets gebruikt voor het afdalen of verplaatsen van de fiets over ruw terrein. Meng deze drie vormen samen en je kunt overal op een mountainbike gaan.

Cross-Country

Als u comfortabel in een cross-country modus op een mountainbike wilt rijden, gaat u op de stoel zitten en plaatst u beide voeten op de pedalen en beide handen op het stuur. Begin te trappen en schakel in de grootste versnelling aan de voorkant en de middelste versnelling aan de achterkant. Leun een beetje naar voren. Je romp moet naar voren worden gekanteld van 90 graden naar een hoek tussen 10 en 15 graden. Kantel uw hoofd iets naar achteren en kijk naar voren onder het vizier op uw helm. Je nek moet comfortabel zijn en je moet goed zicht hebben op het pad dat voor je ligt. Er moet een lichte buiging in beide ellebogen zijn zonder overmatige druk op de handpalmen van het stuur. Als uw handpalmen na het rijden gevoelloos aanvoelen, bent u te ver naar voren gebogen; probeer meer achterover te leunen. Je romp moet comfortabel zijn zonder te veel uit te rekken om het stuur te bereiken.

Beklimming

Schakel in de kleinste versnelling vooraan en de grootste versnelling achteraan wanneer je een steile heuvel begint te beklimmen. Schuif zo ver mogelijk naar voren op de stoel. Het is OK om op de neus van de stoel te zitten. Hoe steiler de heuvel, hoe meer je naar voren moet schuiven. Spring vooruit over de fiets. Buig beide ellebogen 15 tot 20 graden of meer. Als je fiets verlengingen van het stuur heeft - dingen die op de hoorns van een koe lijken - leg je handen erop. Trek aan het stuur of de verlengstukken van het stuur terwijl u op de pedalen drukt.

Aflopend

Schuif zo ver mogelijk naar achteren op de stoel. Strek je armen recht uit als dat nodig is. Het is OK als je het stuur nauwelijks kunt bereiken, zolang je maar kunt bereiken. U moet twee vingers rond het stuur aan elke kant hebben en twee vingers op elke remhendel. Mountainbikers noemen deze handhouding "twee omhoog en twee omlaag". Houd druk op de remhendels: hoe steiler de heuvel, hoe meer druk. Houd meer druk op de rechterhand dan op de linker. Als de achterband af en toe op vuil glijdt tijdens het afdalen, is dat prima. Je kunt afdalen met elke gewenste versnellingscombinatie, maar het is het beste om naar de grootste versnelling vooraan en de kleinste achteruit te schakelen. Dit rekt de ketting strak en voorkomt dat hij klapt en stuitert.

Technisch

Technische rijhouding wordt gebruikt wanneer het pad ruw is, vol dips, kuilen, puin, rotsen, boomtakken, grind, los vuil of wanneer de fiets onstabiel kan worden. De technische houding kan ook op de afdaling worden gebruikt, afhankelijk van de staat van het parcours. Ga op de pedalen staan ​​maar houd uw benen gebogen. Je billen mogen niet meer dan een paar centimeter van de stoel verwijderd zijn. Je romp mag niet meer dan ongeveer 5 of 10 graden naar voren worden gebogen. Je moet twee vingers op het stuur hebben en twee op de remmen. Het idee achter de technische positie is om je knieën en benen te gebruiken als schokbrekers. Terwijl de fiets over ruw materiaal beweegt, laat u uw benen het stuiteren van het fietsframe absorberen. Laat het stuiteren niet overgaan naar je romp. Houd het beperkt tot je benen. Ga niet zitten voordat het weer soepel gaat.

Sizing

Opgemerkt moet worden dat als u een of meer van de houdingen niet comfortabel kunt bereiken, uw fiets mogelijk niet bij u past. Als je pijnlijk wordt, ervaar je gevoelloosheid die niet weggaat in je handpalmen, vingers of achterkant, je fiets is waarschijnlijk te klein. Als u pijn in uw benen ervaart, is uw fiets mogelijk te groot. Mountainbikeframes zijn erg vergevingsgezind, maar als je niet zeker weet of het bij je past, laat het dan nakijken door een professional. Werknemers van fietsenwinkels hoeven waarschijnlijk alleen maar naar je te kijken om te zien hoe het past. Als er kleine aanpassingen nodig zijn, kunnen ze u helpen deze te maken.