Info

Cross-laterale oefeningen


Cross laterale oefeningen stimuleren de hersenfunctie en het leren. Stel je een lijn voor die van de bovenkant van je lichaam naar de bodem loopt - je in tweeën splitst - elke beweging die over deze onzichtbare middellijn kruist, vuurt de hersenen op. Gebruik dwars zijwaartse beweging om het leren bij kinderen te stimuleren, slachtoffers van een beroerte te helpen revalideren of hand-oogcoördinatie bij sporters te verbeteren.

Hoe Cross laterale oefening werkt

De linkerkant van de hersenen heeft de leiding over de rechterkant van het lichaam en vice versa. Wanneer je een arm of been oversteekt van de ene kant van het lichaam naar de andere, communiceren beide kanten van je hersenen met elkaar. Het activeren van het lichaam door dwars zijwaartse bewegingen verbetert de coördinatie en alertheid - waardoor het lichaam op een meer vloeiende, wendbaardere manier beweegt.

Eenvoudige oefeningen

Een dwarse zijwaartse beweging kan net zo eenvoudig zijn als het aanraken van de linkervoet met de rechterhand vanuit een staande positie. Tegengestelde hand tot knie of oor tellen ook als dwars zijwaartse bewegingen. Leg een reeks van deze oefeningen snel achter elkaar op om de hersenen op gang te brengen. Raak bijvoorbeeld de linkervoet aan met de rechterhand, de linkerknie met de rechterhand en vervolgens het rechteroor met de linkerhand. Herhaal in omgekeerde volgorde. Versnel de beweging en voer een hele minuut uit. Staan en aanraken van de rechter elleboog tot de linker knie en de linker elleboog tot de rechter knie is een andere versie van deze oefening.

Atletische bewegingen

Staande windmolens zijn een dynamische opwarming voor veel sportieve activiteiten. Ga staan ​​met je voeten iets breder dan je heupen en buig vanuit je heupen om je rechterhand tegen je linkertenen aan te raken. Ga terug naar een standaard en wissel van kant. Bouw wat snelheid op, maar houd de beweging onder controle. Een andere cross-laterale atletische oefening houdt in dat je springt terwijl je je rechter wreef omhoog schopt en er met je linkerhand op tikt en dan snel van kant wisselt. Om kernkracht op te bouwen en tegelijkertijd je coördinatie te verbeteren, werk je samen met een partner en sta je tegenover elkaar in plankpositie, in balans op je tenen en handen. Beide partners heffen tegelijkertijd hun rechterhand op en klappen ze samen en schakelen dan. Werk in een snel tempo dat je kern en coördinatie uitdaagt.

Frequentie

Eenvoudige dwars zijwaartse bewegingen zoals tegengestelde hand-aan voetaanrakingen kunnen meerdere keren per dag worden gedaan om de hersenen wakker te maken. Een sessie in de ochtend of voordat u in een klaslokaal gaat zitten, kan helpen de concentratie en denkvaardigheden te verbeteren. Atletische cross-laterale oefeningen zijn waardevol tijdens het opwarmen omdat ze je voorbereiden op behendigheid en coördinatie die je nodig hebt tijdens een wedstrijd of wedstrijd.


Bekijk de video: Trainingsvideo laterale zijwaartse loop oefening met fitness elastiek. Stretchaband resistance bands (Januari- 2022).