Info

Activiteiten om behendigheid te verbeteren


Behendigheid verwijst naar het niveau van vaardigheid en gratie die je hebt bij het uitvoeren van specifieke motorische taken, vooral die waarbij je handen worden gebruikt. Het verbeteren van uw behendigheid kan u helpen om onafhankelijkheid te behouden naarmate u ouder wordt, een groter vermogen te ontwikkelen om handmatige vaardigheden uit te voeren met uw handen, en artistieke activiteiten, zoals schilderen of piano spelen, met groter gemak.

Handmatige behendigheid

Handvaardigheid behelst de ontwikkeling van hand-oog coördinatie en zeer fijne motorische controle. Stel u het niveau van zorg en precisie voor dat vereist is voor bepaalde activiteiten, hobby's en beroepen die kleine, zorgvuldige handelingen met uw handen vereisen, zoals naaien, schilderen en een muziekinstrument bespelen. Veel mensen in bepaalde beroepen, waaronder tandartsen, artsen, tuiniers en muzikanten, hebben handvaardigheid nodig en vertrouwen erop om hun werk vlekkeloos en consistent uit te voeren.

Activiteiten voor handvaardigheid

U kunt uw handvaardigheid verbeteren door activiteiten uit te voeren die herhaling, focus, hand-oog coördinatie en een vaste hand vereisen. Activiteiten zoals leren spelen en het oefenen van een muziekinstrument, schilderen of naaien, hobby's zoals het maken van miniatuurmodellen, schrijven met je niet-dominante hand of zelfs psychomotorische vaardigheden zoals typen kunnen je helpen om handvaardigheid te ontwikkelen. Ergotherapieprogramma's kunnen ook de handvaardigheid vergroten, vooral bij mensen die hun functie hebben verloren als gevolg van ziekte, letsel of trauma,

Fysieke behendigheid

Fysieke behendigheid - ook wel behendigheid van het lichaam genoemd - is het vermogen om specifieke activiteiten uit te voeren met behendige, gecontroleerde en doelgerichte fysieke bewegingen. Fysieke behendigheid is afhankelijk van zowel grove als fijne motorische vaardigheden. Je ontwikkelt al vroeg in je leven lichamelijke handigheid, terwijl je leert kruipen, staan ​​en lopen. Het handhaven en verbeteren van fysieke behendigheid is vooral belangrijk naarmate je ouder wordt, omdat een afname van spierkracht, snelheid en behendigheid een veelvoorkomend gevolg is van veroudering. Verminderde lichamelijke beweeglijkheid kan leiden tot verhoogde valpartijen en verwondingen, een verlies van evenwicht en problemen met lopen en andere activiteiten.

Activiteiten voor fysieke behendigheid

Activiteiten die worden gebruikt om lichamelijke beweeglijkheid te bevorderen, variëren afhankelijk van uw leeftijd en fysieke conditie. Het uitvoeren van activiteiten waarbij een combinatie van fijne en grove motorische vaardigheden betrokken is, zoals sporten waarbij hand-oogcoördinatie en het gebruik van uw grote spiergroepen, zoals basketbal of honkbal, betrokken zijn, kan helpen bij het ontwikkelen van lichamelijke handigheid. Sociale activiteiten kunnen ook in verband worden gebracht met het handhaven van lichamelijke handigheid, volgens een studie gepubliceerd in het 2009 nummer van "Archives of Internal Medicine." Onderzoekers in deze studie ontdekten dat een gebrek aan sociaal contact wordt geassocieerd met een snel tempo van achteruitgang van de motorische functie naarmate mensen ouder worden. Sociale activiteiten die u kunnen helpen om uw fysieke handigheid te verbeteren of te behouden, zijn onder meer bingo spelen, vrijwilligerswerk doen, naar de kerk gaan of een sportevenement bijwonen.