Info

Actieve Vs. Passieve bewegingsvrijheid


Bewegingsbereik of ROM is de mate van beweging die optreedt bij een gewricht. ROM is individueel voor elk specifiek gewricht en wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder spierkracht, leeftijd, geslacht en ziekte. Het American College of Sports Medicine merkt op dat reducties in ROM vaak zichtbaar zijn in het derde decennium van het leven en de vooruitgang met het ouder worden. Kennis van de twee soorten ROM, passief en actief, is nuttig bij het handhaven en verbeteren van een gezonde ROM in uw gewrichten.

Definities

Actief bewegingsbereik, of AROM, is het bereik van flexibiliteit in een gewricht bereikt door vrijwillige beweging. AROM treedt op wanneer u zich uitstrekt om uw tenen aan te raken. Passief bewegingsbereik, of PROM, is daarentegen het bereik dat kan worden bereikt met externe middelen zoals een andere persoon of een apparaat. Een trainer die in je been drukt om je hamstring te strekken is een voorbeeld van PROM.

Betekenis van actief bewegingsbereik

In alledaagse instellingen ligt de nadruk op actieve bewegingsvrijheid - hoe ver u zelf kunt bewegen. Een trainer kan uw AROM beoordelen voordat hij met een trainingsprogramma begint om uw startpunt te bepalen en vervolgens uw voortgang volgen. Omdat AROM inspanning van de ondersteunende spieren van het gewricht vereist, kan het helpen de spierfitness en de algehele integriteit van het doelgewricht te verbeteren. AROM is een belangrijk onderdeel in elk goed afgerond fitnessprogramma.

Betekenis van passieve bewegingsvrijheid

Passieve bewegingsvrijheid is meestal gereserveerd voor klinische instellingen. PROM wordt voornamelijk gebruikt wanneer een individu niet in staat is om een ​​deel van het lichaam alleen te bewegen, bijvoorbeeld wanneer het gaat om een ​​ernstig letsel of een lichamelijk invaliderende ziekte. In een dergelijk geval beweegt een medische professional het lichaamssegment van de patiënt door zijn bewegingsbereik.

Overwegingen bij bewegingsbereik

Flexibiliteitstraining kan ROM in bijna elk gewricht helpen verbeteren. Voordat u uw flexibiliteitsroutine uitvoert, begint u met een warming-up van vijf tot 10 minuten om de spiertemperatuur te verhogen en de spieren voor te bereiden op stretchen. Statische rekoefeningen en meer dynamische vormen van rekoefeningen zoals yoga en pilates kunnen de flexibiliteit, en daarmee de ROM, helpen verbeteren. Neem ten minste twee tot drie dagen per week enige vorm van flexibiliteit op in uw trainingsroutine, maar liefst vijf tot zeven dagen.

Middelen