Info

Deadlift Machine Vs. Deadlift Barbell


De deadlift is een fundamentele lift die wordt gebruikt in geavanceerde weerstandstrainingprogramma's en is een van de meest effectieve liften voor het opbouwen van kracht in de rug en benen. De klassieke deadlift wordt uitgevoerd met een barbell en platen, hoewel moderne apparatuur, zoals de hefboommachine, de deadlift-manoeuvre repliceren. Ongeacht de lift hebben machines zowel voor- als nadelen in vergelijking met oefeningen met vrij gewicht.

Techniek

De techniek die wordt gebruikt in de barbell en hendel deadlift machine zijn vrijwel identiek. Voer een van beide oefeningen uit door het gewicht voor uw voeten te plaatsen, een smalle houding aan te nemen en neer te hurken om het gewicht te grijpen. Til het gewicht op door de knieën en heupen te verlengen. Eenmaal volledig uitgestrekt, buigt u uw rug iets om de schouders recht te maken. Verlaag het gewicht door te buigen op de heupen en knieën.

Gerichte primaire spieren

De barbell deadlift richt zich voornamelijk op de erectorspinazie, de lange spieren die over de lengte van de wervelkolom en de basis van de nek lopen. De hefboom-deadliftmachine daarentegen legt meer nadruk op de gluteus maximus. Vanwege het feit dat de machine een deel van het gewicht ondersteunt, wordt minder nadruk gelegd op de rug in de beginfase van de lift en voeren de gluteale spieren het grootste deel van het werk uit in de versie met hefboommachine.

Stabilisator spieren

De barbell en machine deadlifts verschillen in de stabilisatorspieren die tijdens de oefeningen worden aangeworven. Stabilisatorspieren trekken samen om posturale ondersteuning te bieden aan gewrichten die betrokken zijn bij een lift. In de barbell deadlift trekken meerdere spieren in de rug, benen en buikspieren samen om de wervelkolom te ondersteunen. De hefboom deadlift werft ook stabilisatorspieren om gewrichten te ondersteunen, maar legt, net als alle machine-oefeningen, minder nadruk op deze kleinere spieren omdat de machine een deel van de belasting helpt ondersteunen.

Veiligheid

Machine-oefeningen, zoals de hendel-deadlift, zijn over het algemeen veiliger dan oefeningen met vrij gewicht voor beginnende gewichtheffers. Het gewicht volgt een geleid pad, waardoor het gewicht minder valt of wegglijdt. Evenzo is voor machine-oefeningen meestal geen spotter nodig, omdat ze zijn ontworpen met veiligheidspallen.

Effectiviteit

Vrije gewichtsoefeningen, zoals de barbell deadlift, zijn aanzienlijk effectiever dan machine-oefeningen vanwege hun vermogen om het axiale skelet te belasten en kleinere stabilisatorspieren te werven. Omdat machine-oefeningen een geleid pad volgen en minder werk van stabilisatorspieren vereisen, is de winst in neuromusculaire coördinatie en bindweefselaanpassingen minder aanzienlijk. Machine-oefeningen zijn effectief voor het onderwijzen van techniek en het ontwikkelen van initiële kracht; geavanceerde gewichtheffers moeten echter overschakelen naar een barbell na het ontwikkelen van vaardigheid met de deadlift.