Info

Hoe voet pronatie te bepalen

Hoe voet pronatie te bepalen


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Bij een normale voetbeweging is je gewicht in balans op je voet met een lichte dip in de voetboog terwijl je erop stapt. Dit wordt als normale pronatie beschouwd. Stappen zodat de binnenkant van je voet meer van je gewicht draagt ​​- overpronatie genoemd - maakt de boog vlakker. Je voet langs de buitenrand rollen zonder het booggebied aan te raken, wordt onderdrukking of supinatie genoemd. Beide voetbewegingen brengen gevaren van voet- en enkelpijn met zich mee, evenals heup- en rugproblemen.

Stap 1

Draai een paar gebruikte sportschoenen om, bij voorkeur een paar dat voornamelijk wordt gebruikt om te wandelen of hardlopen. Onderzoek het slijtagepatroon op het loopvlak van de schoenen. Uitgebreide slijtage langs de buitenrand duidt op supinatie, terwijl slijtage aan de binnenrand duidt op overpronatie.

Stap 2

Controleer de tussenzool van de schoen, dit is de zijkant van de zool tussen het loopvlak en het bovenwerk van leer of canvas. Steek je hand in de schoen en druk op een plat oppervlak om vouwen te onderzoeken die in de tussenzool verschijnen. Als de vouwen gelijkmatig verdeeld zijn aan de binnen- en buitenkant van de schoen, heb je een normale pronatie. Meer vouwen aan de binnenrand betekenen dat u overproneert en overmatige vouwen aan de buitenrand duiden op supinatie. Als u bij normale neerwaartse druk geen vouwen ziet, houdt u de schoen in één hand en buigt u de teen met de andere hand terug.

Stap 3

Maak de onderkant van je voet nat door deze in water te dompelen. Plaats een bruine papieren zak op de vloer voor je. Stap met een normale pas naar voren en rol je natte voet op de papieren zak. Vervolg de beweging door met je andere voet naar voren te stappen om een ​​duidelijk beeld te krijgen van je pronatie. Onderzoek de natte markering op de zak. Een afbeelding van je volle voet duidt op overpronatie, terwijl een smalle boog - soms met een scheiding tussen je hiel en de bal van je voet - op supinatie duidt. Een normale pronatieafbeelding toont ongeveer de helft van je boog.

Tip

  • Deze tests kunnen u een idee geven van uw voet pronatie, maar neem contact op met uw podoloog voor een professionele mening.
  • Zodra je je voetbeweging kent, koop je schoenen die zijn ontworpen om de verschillende soorten pronatie te compenseren. Dit kan helpen de druk op uw voet-, been- en heupspieren te verminderen.


Bekijk de video: Hardloopschoenen kopen: De natte voeten test. (Mei 2022).