Info

Het verschil tussen een kistpersmachine en een bankdrukken


De borstpers en bankdrukken zijn zeer vergelijkbare oefeningen en richten zich in principe op dezelfde spieren. Er zijn echter enkele belangrijke verschillen die de borstpers effectiever maken voor sommige personen en de bankdrukken meer voor anderen. Beide oefeningen kunnen deel uitmaken van een goed afgerond weerstandstrainingsprogramma als ze op de juiste manier worden gebruikt.

Lichaamspositie

Het belangrijkste verschil tussen de borstpersmachine en een bankpers is de lichaamshouding waarin de oefening wordt uitgevoerd. De borstpers wordt uitgevoerd vanuit een zittende positie terwijl de bankpers liggend wordt uitgevoerd. De regel van specificiteit van training suggereert dat gewichtheffen manoeuvres bewegingen die je in het echte leven uitvoert nauw repliceren. Terwijl beide oefeningen in hetzelfde bewegingsvlak worden uitgevoerd, vereisen heel weinig real-life bewegingen het gewicht van uw borst te duwen vanuit een rugligging, zoals bij het bankdrukken. Veel activiteiten en sporten vereisen echter de voorwaartse beweging van de borstpers.

Moeilijkheid

Een borstpersmachine leidt de beweging van je armen langs een vast pad, waardoor de juiste techniek wordt bevorderd. Een bankdrukken vereist daarentegen voldoende kracht in de kleinere dynamische stabilisatorspieren in de schouders om de bar te helpen balanceren en het gewicht te ondersteunen.

Veiligheid

Het bankdrukken is een veel riskantere gewichtheffen beweging, omdat de bar recht boven de borst en nek wordt gehouden. De borstpers vereist geen gewicht boven het lichaam en er is weinig risico op letsel bij deze oefening. Zonder een spotter wordt het bankdrukken afgeraden. Je herinnert je misschien een incident waarbij Stafon Johnson, voetballer van de University of Southern California, een halter in zijn nek liet vallen en zijn strottenhoofd verpletterde, waardoor hij het seizoen 2009 misliep.

Aanpassingen van het bewegingsapparaat

Volgens "Essentials of Strength Training and Conditioning" door Thomas R. Baechle en Roger W. Earle, produceren vrijgewicht oefeningen zoals de bankdrukken betere spier- en skeletaanpassingen dan machine-oefeningen zoals de borstpers. De grotere vraag naar de stabilisatorspieren en het skelet om het gewicht in de excentrische fase van de bankdrukken te ondersteunen, veroorzaakt zowel verbeterde spierkracht als sterkere botten. Omdat de machine het gewicht in de excentrische fase van de borstpers ondersteunt, verliest u enkele van deze musculoskeletale winsten.