Info

Verschil tussen overtraining en overbereik


De termen overbereik en overtraining verwijzen beide naar wat er in je lichaam gebeurt wanneer je je trainingsvolume - intensiteit, duur en frequentie - te snel verhoogt zonder je lichaam voldoende tijd te geven om te herstellen. Met zowel overtraining als overbereik, kunt u fysieke en psychologische effecten ondervinden, waaronder vermoeidheid, zwakte, slechte prestaties en een verminderd verlangen om te oefenen. Om deze aandoeningen te voorkomen, moet u tussen de trainingen voldoende rust krijgen en een uitgebalanceerd dieet volgen.

Definities

Overbereik is een acute aandoening die kan leiden tot overtraining, een chronische aandoening, als deze niet correct wordt behandeld. U kunt bijvoorbeeld uw trainingsvolume - overmatig bereiken - een week sterk verhogen door enkele oefeningen aan uw trainingen toe te voegen of het aantal, de duur of de intensiteit van uw trainingen te verhogen. Als je dit weken en maanden blijft doen, kan dit leiden tot overtraining.

Strengheid

De symptomen van overtraining - inclusief malaise, verminderde energie, verhoogd risico op letsel of ziekte, slapeloosheid en verhoogde hartslag - zijn veel ernstiger dan de symptomen van overbereik. De symptomen van overtraining kunnen ervoor zorgen dat je minder snel wilt sporten en kunnen je dagelijkse leven negatief beïnvloeden, omdat vermoeidheid het werken moeilijk kan maken en geïrriteerdheid kan het moeilijk maken om met je familie en vrienden te communiceren.

Vooruitgang

Overreiken, in tegenstelling tot overtrainen, is niet noodzakelijk een slechte zaak. Als je een reeks workouts hebt waarbij je te veel reikt en ze onmiddellijk volgt met een terugkeer naar je normale trainingsschema, kun je daadwerkelijk kracht en uithoudingsvermogen krijgen.

Hersteltijd

In de meeste gevallen kunt u binnen een paar dagen herstellen van overbereik, door de intensiteit van uw trainingen te verminderen of door een paar dagen vrij te nemen. Eet gedurende deze tijd uitgebalanceerde, stevige maaltijden om uw lichaam de voedingsstoffen te geven die het nodig heeft om te herstellen. Overtraining kan daarentegen weken of maanden duren om te herstellen. Gedurende deze tijd moet u mogelijk een volledige pauze nemen van uw trainingsschema.


Bekijk de video: Can I Workout Every Day? (December 2021).