Info

Voordelen en nadelen van de ploeghouding in yoga


Yoga verbetert je humeur, verlicht stress, verbetert de flexibiliteit, verbetert de kracht en versterkt je zelfvertrouwen. Deze oude, oosterse praktijk komt in een veelheid aan vormen, van herstellend tot zeer atletisch. Sommige houdingen in yoga zijn gecontra-indiceerd voor bepaalde medische aandoeningen en kunnen gevaarlijk zijn als ze onjuist worden uitgevoerd. Een van deze poses is de Plough-pose of Halasana.

Uitvoering

Ploeghouding moet laat in een oefening worden uitgevoerd tijdens de eindhoudingen, meestal na de brughouding en de schouderstand. U wilt dat uw lichaam volledig is opgewarmd voordat u het probeert. Om in Plough te komen, lig je op je rug op een mat en strek je benen recht omhoog in de lucht. Ondersteun je rug met je handen terwijl je langzaam je heupen van de vloer optilt en vanuit de heupgewrichten buigt om je tenen naar de vloer achter je hoofd te laten zakken. Houd je rug recht en blijf je rug ondersteunen met je handen of klem je handen samen en strek de armen op de mat onder je heupen. Houd de pose een tot vijf minuten vast, afhankelijk van de bedoeling van je oefening. Rol met controle naar beneden om uit de pose te komen.

Voordelen

Ploeghouding kalmeert de hersenen, stimuleert de spijsverteringsorganen en de schildklier, strekt de schouders en wervelkolom en vermindert stress, merkt de online versie van Yoga Journal op. In het boek 'Alternative Medicine and Rehabilitation: A Guide for Practitioners', schrijft auteur S. F. Wainapel dat inversies zoals Plough pose helpen de aderen van de benen af ​​te tappen en meer circulerend bloed in de bovenste lobben van de longen brengen, waardoor de ademcapaciteit verbetert. Inversies kunnen ook helpen bij de nierfunctie en het verlagen van de bloeddruk.

Gevaren

Ploeghouding wordt niet aanbevolen tijdens de menstruatie en zwangerschap, tenzij je een ervaren yogabeoefenaar bent en toestemming van je arts hebt gekregen. Ploeghouding kan nekletsels verergeren. Zelfs bij gezonde mensen kan de belasting van de nek in Plough de ligamenten van de cervicale wervelkolom verstuiken en de schijven in dit gebied beschadigen. Mensen met spinale osteoporose en artritis zijn bijzonder riskant. In uiterst zeldzame gevallen kan Ploegenhouding een arteriële dissectie veroorzaken - een aandoening waarbij een snelle beweging in de nek een scheur in de voering van een van de slagaders veroorzaakt en bloed sijpelt bij het veroorzaken van een stolsel. Het stolsel veroorzaakt intense pijn, migraine en zelfs een beroerte.

Modificaties en alternatieven

Je tenen boven je hoofd tegen de vloer raken is een geavanceerde versie van de houding. Zoek een gerenommeerde leraar wanneer je deze pose voor de eerste keer probeert. Als je niet klaar bent voor een volledige ploeghouding, maar een aantal van de voordelen van deze inversie wilt plukken, plaats dan een bolster of deken onder je heupen voor ondersteuning. Voor sommige mensen kunnen de tenen de vloer niet bereiken, dus u kunt een stoel achter u plaatsen en uw benen op en neer rollen zodat de tenen de zitting raken als een wijziging. Als je ervoor kiest om Plough-pose niet uit te voeren, knuffel je gewoon je knieën in je borst als alternatief.