Info

De spijsvertering en absorptie van sucrose

De spijsvertering en absorptie van sucrose


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Sucrose is een disaccharide, of twee-eenheid koolhydraat, dat glucose en fructosemoleculen verbindt. Je kent het misschien als tafelsuiker, omdat de meeste tafelsuiker afkomstig is van suikerriet of suikerbieten, en beide bronnen behoren tot de rijkste aan sucrose. Alle groenten en fruit bevatten echter wat sucrose, omdat dit het belangrijkste product is van fotosynthese, het proces dat alle planten gebruiken om de energie van de zon om te zetten in voedsel. Je lichaam verteert voornamelijk en absorbeert sucrose voor energieproductie.

Sucrose-spijsvertering

Als een disacharide is sucrose te groot om celmembranen te passeren. Als gevolg hiervan moet uw lichaam het eerst afbreken door enzymatische vertering voordat het het kan opnemen. Sucrose-vertering begint in uw dunne darm met een proces dat hydrolyse wordt genoemd. In dit chemische proces helpt een watermolecule de binding tussen glucose en fructose te verbreken met behulp van sucrase. Sucrase is een enzym van de dunne darm dat uw lichaam nodig heeft om sucrose te verteren, omdat het specifiek het type glucose-fructose-binding splitst dat in sucrose voorkomt.

Sucrose-absorptie

Zodra uw lichaam sucrose heeft afgebroken, kan het zijn individuele suikers, glucose en fructose absorberen. Met behulp van complexe transportmoleculen moeten de glucose en fructose in je darm eerst de cellen binnenkomen die langs je dunne darm lopen, en ze vervolgens kruisen om in je bloedbaan te komen. Glucose-absorptie in de voering van uw darm vereist een transporter genaamd SGLUT1, terwijl GLUT5 fructose transporteert. Merk op dat SGLUT1 alleen glucose vervoert als er natrium beschikbaar is. Vervolgens vervoeren GLUT2-transporters zowel glucose als fructose naar uw bloedbaan. Net als een snelweg biedt je bloed een platform voor voedingsstoffen om naar verschillende organen te reizen.

Metabolisme

Glucose en fructose verschillen op belangrijke manieren in hun metabolisme. Glucose is de energiebron van uw lichaam die de voorkeur heeft. Terwijl het uw bloedbaan binnentreedt en de bloedspiegels stijgen, stuurt het insulinehormoon signalen naar uw cellen om het op te nemen. Alle weefsels hebben de chemische machine om glucose af te breken en te gebruiken voor energieproductie. Fructose veroorzaakt daarentegen geen insulinerespons en weinig weefsels kunnen het verwerken. Biochemicus Pamela Champe, Ph.D., merkt op dat je lever eerst fructose moet verwerken voordat het metabole routes kan binnentreden die leiden tot energieproductie. In mindere mate kunnen uw nieren ook fructose metaboliseren.

Opslagruimte

Je lichaam slaat het grootste deel van de overtollige glucose op in de vorm van glycogeen, via een proces dat glycogenese wordt genoemd. Glycogenese verbindt afzonderlijke glucosemoleculen om langere glucoseketens te vormen. Deze lange ketens zijn de glycogeen die je spieren en lever opslaan voor latere energiebehoeften. Wanneer uw bloedsuiker daalt en u niet eet, kan uw lichaam glycogeen afbreken en individuele glucose-eenheden vrijmaken voor energie. Zo kunnen organen die een constante glucosetoevoer nodig hebben om goed te functioneren, deze blijven ontvangen. Zodra de glycogeenvoorraden vol zijn, zet uw systeem de resterende glucose om in vet. Wat overtollige fructose betreft, zet uw lever het voornamelijk om in glycerol, de bouwsteen van bloedvetten.

Malabsorptie

De spijsvertering en absorptie van sucrose is zo efficiënt dat, volgens Champe, een gezond persoon alle verteerde sucrose absorbeert voordat het ingenomen voedsel de onderste darm bereikt. Bij sommige mensen kunnen enzymtekorten het proces echter remmen of beperken. Sucrase-deficiëntie is bijvoorbeeld een genetische aandoening die de productie van sucrase vermindert of voorkomt, waardoor de spijsvertering en absorptie van sucrose wordt geblokkeerd. Als gevolg hiervan gaat sucrose onverteerd door uw darm en wordt het een voedselbron voor bacteriën. Het bacteriële metabolisme van sucrose kan buikkrampen, een opgeblazen gevoel, constipatie en diarree veroorzaken. Sucrose-malabsorptie vermindert het vermogen van uw lichaam om energie te produceren, wat mogelijk invloed heeft op uw algehele metabolisme.


Bekijk de video: Digestive system part 2 Process Absorption Carbohydrate, Protein, and Fat in Intestine (Mei 2022).