Info

Effecten van oefening op soorten spiervezels


Skeletspieren zijn gemaakt van verschillende vezels. De samenstelling van je spieren bepaalt hoe ze presteren, of je activiteit sprint of uithoudingsvermogen omvat. De spieren van de meeste mensen bevatten meer van het ene vezeltype dan het andere; daarom kunt u beter geschikt zijn voor een bepaald type oefening.

Slow-Twitch vezels

Trage spiertrekkingen zijn langzamer samentrekkend, maar ze doen lang aan vermoeidheid. Dit maakt ze ideaal voor duurwerkzaamheden. Ze spelen zelfs een rol bij veel van onze dagelijkse activiteiten, zoals wandelen, schoonmaak en onderhoud van uw houding.

Fast-Twitch vezels

Fast-twitch spiervezels trekken snel samen, maar ze worden ook snel vermoeid. Deze vezels zijn goed geschikt voor korte burst-activiteiten, zoals sprinten, hordelopen en springen. Bovendien genereren snelle spiertrekkingen meer kracht dan langzame spiertrekkingen, zodat een spier met meer sneltrekkingsvezels een zwaardere belasting kan tillen. In de ledemaatspieren hebben de meeste mensen voornamelijk fast-twitch vezels, omdat je meer kracht nodig hebt voor beweging. Sommige personen hebben een hoger percentage sneltrekkingen dan anderen.

Toenemend snel-twitch-karakter

Het maakt niet uit hoeveel van een soort oefening u doet, u kunt uw overwegend langzaam trillende spieren niet veranderen om snel trillen te worden. Door specifieke training kunt u echter de grootte van de vezels wijzigen, waardoor het aandeel van elk type spier verandert. Als u bijvoorbeeld uw langzamere spier traint in een krachtprogramma, terwijl de langzamere vezels niet zouden omzetten in snel-zenuwtrekkingen, zouden de snel-zenuwachtige vezels in diameter toenemen, en de langzamere vezels zouden in diameter afnemen wegens gebrek aan specifieke training. In deze zin kunt u het aandeel spierweefsel met snelle spiertrekkingen vergroten.

Training voor krachtwinst

Om het aandeel snel spierweefsel in je spieren te vergroten, moet je specifiek trainen. In de gewichtsruimte bestaat dit uit een korte set van maximaal acht herhalingen met een zwaar gewicht. Door lichte gewichten te gebruiken en veel herhalingen uit te voeren, traint u de langzame vezels. Als je een hardloper bent, lijkt het uitvoeren van frequente sprinttrainingen je spierverhoudingen niet te veranderen. Het uitvoeren van sprinttrainingen in combinatie met zware krachtoefeningen voor je benen kan een verbetering vertonen.


Bekijk de video: Samentrekking van spieren: Actine en Myosine (December 2021).