Info

De effecten van te weinig eiwitten in een dieet


De rol van proteïne in je lichaam gaat verder dan alleen je spiermassa en kracht behouden. Het is essentieel voor de vorming van bepaalde hormonen en enzymen die nodig zijn in uw lichaam om uw energieniveaus en bloedsuiker te reguleren. Zonder genoeg kunt u vaker ziek worden, vermoeid raken en spiermassa verliezen. Je lichaam slaat eiwitten niet op dezelfde manier op als energie in vetcellen, dus dagelijkse eiwitinname is noodzakelijk.

Eiwitvereisten

Om te begrijpen hoeveel eiwit te weinig is, moet je eerst weten hoeveel eiwit je op een dag nodig hebt. De meeste mensen hebben volgens het Institute of Medicine 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig, of 0,36 gram per pond. Als u regelmatig aan intensieve training of krachttraining doet, heeft u volgens de International Society of Sports Nutrition mogelijk 1,4 tot 2 gram eiwit per kilogram per dag nodig. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten zijn vlees, gevogelte, vis, eieren, zuivelproducten, peulvruchten, noten en zaden.

Spierafbraak

Richtlijnen voor eiwitinname worden geschat door te kijken naar hoe uw lichaam stikstof verliest, het hoofdbestanddeel van eiwit, via urine en stoelgang. U moet de dagelijkse verloren stikstof vervangen door stikstof uit eiwitten in uw dieet. Sommige van je cellen sterven elke dag en er worden nieuwe gevormd. Je lichaam heeft de aminozuren in eiwitten nodig om nieuwe cellen op te bouwen, kleine verwondingen te herstellen en spierkracht op te bouwen. Zonder voldoende eiwitten in uw dieet, begint uw lichaam spieren en weefsels af te breken om toegang te krijgen tot de eiwitten die het nodig heeft. Na verloop van tijd kan dit leiden tot spierverspilling, haarverlies, zwelling en andere bijwerkingen.

Gecompromitteerde hormoon- en immuunfunctie

Je hebt ook de aminozuren in eiwitten nodig om belangrijke enzymen en hormonen in je lichaam te vormen. Sommige aminozuren zijn essentieel in uw dieet omdat uw lichaam ze niet kan maken. Volgens de tekst "Advanced Nutrition and Human Metabolism" is het essentiële aminozuur tyrosine nodig om schildklierhormonen te maken, evenals dopamine en epinefrine. Tryptofaan is nodig om melatonine te maken en insuline wordt gemaakt van andere aminozuren. Je lichaam gebruikt ook eiwitten om verbindingen te vormen die immunoglobulinen worden genoemd en die essentieel zijn voor het bestrijden van bacteriën en virussen. Een tekort aan eiwitten in uw dieet kan leiden tot een hormonale onbalans of ziekte.

Ondervoeding

Voor de juiste hemoglobine- en rode bloedcelvorming is eiwit vereist. Zonder een adequate inname van eiwitten ontstaat een soort bloedarmoede. Een andere oorzaak voor deze bloedarmoede is een gebrek aan vitamines en mineralen die normaal worden verkregen uit eiwithoudende voedingsmiddelen. Bij kinderen kan de groei achterblijven en kunnen kinderen falen om te gedijen. Volgens The Merck Manual kunnen volwassenen met deze ondervoeding van eiwitenergie zich moe en lusteloos voelen. Niet-genezende wonden, diarree of gewichtsverlies kunnen ook optreden door een tekort aan eiwitten.


Bekijk de video: Koolhydraatarm Dieet: Is Het Wel Gezond? Ervaringen & Tips (November 2021).