Info

Veroorzaakt oefening een adrenalinestoot?


Epinefrine, of adrenaline, is een hormoon dat wordt afgescheiden door de bijnieren. Als onderdeel van de "vecht- of vlucht" -reactie van het lichaam komt adrenaline vrij tijdens perioden van stress op het lichaam. Adrenaline speelt wel een rol in de inspanningsfysiologie, en zelfs de gedachte aan beweging kan een adrenalinestoot stimuleren.

Adrenaline Fysiologie

Het sympathische zenuwstelsel van het lichaam regelt de afgifte van adrenaline. Elke stress op het lichaam, zoals angst, woede of lichamelijke inspanning, kan hersencellen in het zenuwstelsel stimuleren om het "vecht- of vlucht" -pad te initiëren. Gestimuleerde hersencellen signaleren de bijnieren, endocriene organen die zich boven de nieren bevinden, om adrenaline af te geven. In de bloedbaan fungeert adrenaline als een hormoon, dat spieren en ander weefsel in de "vlucht of vecht" -reactie signaleert.

Fysieke effecten van adrenaline

Adrenaline verbetert de atletische prestaties en verhoogt de zintuigen van het lichaam. Het verwijdt de pupillen en verhoogt het zweten. Door de hartslag te verhogen, de bloeddruk te verhogen en de slagaders te vernauwen, verbetert adrenaline de zuurstoftoevoer naar spierweefsel. Het verhogen van zuurstof naar spiercellen versterkt het weefsel en verbetert het spieruithoudingsvermogen. Adrenaline kan de luchtwegen openen voor een betere ademhaling en de bloedstroom doorsturen naar vitale organen, waar zuurstoftoevoer noodzakelijk is.

Emotionele effecten van adrenaline

Voor, tijdens en na het sporten ervaren atleten een emotionele euforie die bekend staat als 'runner's high'. Een adrenalinestoot veroorzaakt veel reacties door het hele lichaam, inclusief de afgifte van neurotransmitters. Getriggerd door de cascade van gebeurtenissen na een adrenalinestoot, roepen neurotransmitters endorfines een opwekkende emotionele reactie in de hersenen op en helpen ze de nadelige effecten van stress te bestrijden. Artsen schrijven oefeningen voor om depressie en stress te bestrijden vanwege het emotionele evenwicht dat adrenalinestoot biedt.

Biochemische effecten van adrenaline

Epinefrine stimuleert hormonale reacties in het lichaam en beïnvloedt het metabolisme. Adrenaline vergemakkelijkt de afbraak van suiker en vet. Het lichaam slaat vet en suikers, koolhydraten genaamd, op voor energie. Tijdens lichamelijke inspanning put het lichaam zijn aanvankelijke energievoorziening uit en maakt gebruik van de opgeslagen energie in koolhydraten en vetten. De adrenalinestoot maakt deel uit van het pad voor deze metabolische activiteit.

Kunstmatige adrenalinestoot

Adrenalinestoot is medisch belangrijk, omdat adrenaline af en toe wordt gebruikt als medicamenteuze behandeling. Door grote concentraties epinefrine in de bloedbaan te injecteren, creëren artsen een kunstmatige adrenalinestoot om de hartsterkte te vergroten en de zuurstofstroom naar vitale organen te leiden. Adrenalinestoot kan levensreddend zijn tijdens hartstilstand, anafylactische shock of astma-aanvallen. Sommige atleten gebruiken adrenaline-injecties om hun fysieke prestaties te verbeteren, maar het veroorzaken van een kunstmatige adrenalinestoot zonder medisch noodgeval kan dodelijk zijn. Kruidensupplementen voor epinefrine kunnen bijwerkingen veroorzaken zoals duizeligheid en hoofdpijn.

Middelen


Bekijk de video: BODY STRESS RELEASE Hoe werkt een release? (December 2021).