Info

Aerobics Classes Vs. Cardio-apparaten of joggen


Met aerobicslessen, cardio-apparaten en joggen kunt u workouts maken die uw hartgezondheid verbeteren terwijl u calorieën verbrandt. Afhankelijk van de klassen die je volgt of de machines die je gebruikt, ervaar je verschillende niveaus van impact en spiergebruik. Als u enkele basisverschillen tussen deze trainingsopties begrijpt, kunt u de juiste trainingen voor u kiezen.

Aerobicslessen

Met aerobicslessen bereik je het grootste deel van de training een streefhartslagbereik van 70 tot 80 procent van je maximale hartslag. Dit is vergelijkbaar met een joggingstempo. Stappenaerobicslessen hebben weinig impact, terwijl aerobics of vechtsporten, waardoor je met beide voeten tegelijk de grond verlaat, veel impact hebben. Wanneer je een aerobicsles neemt onder leiding van een getrainde fitnessinstructeur, zal de klassenleider je hartslag verhogen en verlagen op basis van gezonde parameters voor de ervaring en het fitnessniveau van de klas. Tijdens een fiets-spinningles laat de instructeur u bijvoorbeeld de versnellingsinstellingen verhogen en verlagen, laat u sneller en langzamer trappen en zorgt u voor een rustperiode om te herstellen. De instructeur laat je ook een breed scala aan spieren werken, iets dat trainingsmachines zoals elliptica en buiten joggen niet doen.

Cardio-apparaten

Cardio-apparaten verhogen uw hartslag met een repetitieve beweging, zoals wandelen, joggen, hardlopen, trappen of roeien. Veelgebruikte opties zijn loopbanden, elliptische trainer, traptreden, roeimachines en hometrainers. De meeste hebben weinig impact, tenzij je op een loopband rent. Sommige machines worden geleverd met programmeerbare consoles waarmee u verschillende soorten workouts kunt maken die uw hartslag verhogen en verlagen en automatisch de weerstand of helling veranderen. Als je alleen werkt, krijg je niet de feedback of instructie die je van een instructeur krijgt, zoals tijdens een aerobicsles. Je krijgt ook niet de mogelijkheid voor de sociale interactie die een klas biedt.

Jogging

Joggen is een krachtige training die meestal in een stabiele toestand wordt uitgevoerd. Je kunt meer calorieën verbranden door korte sprints toe te voegen, gevolgd door een langzamere herstelperiode, maar de aerobe hartslag die je tijdens het joggen bereikt, maakt dit moeilijk voor veel intermediaire joggers. In tegenstelling tot een aerobicsklasse, roeimachine of elliptische trainer met stokken, biedt joggen heel weinig oefeningen aan het bovenlichaam, want hoewel je kern helpt je te stabiliseren, ervaart het geen weerstand. Terwijl je armen als zuigers werken, heen en weer zwaaiend terwijl je rent, ervaar je geen weerstand, tenzij je met handgewichten jogt.

Voors en tegens

Professioneel geleide cardioklassen bevatten meestal een opwarming, aerobe oefening die een soort weerstand, een voldoende afkoeling en een rek omvat. Wanneer je aerobicslessen volgt, zijn er vaak kosten aan verbonden en moet je oefenen op basis van een vast schema. Cardiomachines komen meestal gratis met een lidmaatschap van een sportschool, laten u in uw eigen tempo werken en bieden u de mogelijkheid om elke keer dat u traint een andere workout te creëren, door programma's op een machine te veranderen of telkens andere machines te gebruiken. Trainingsmachines anders dan een roeier of elliptische trainer met handgrepen richten zich alleen op uw onderlichaamsspieren. Als u voor elke training dezelfde machine gebruikt, kunt u blessures met repetitieve stress ervaren. Joggen in de buitenlucht is gratis en laat je aerobe trainingen maken, maar kan repetitieve stressletsels veroorzaken, vooral als je op een hard oppervlak, zoals cement, rent.

Middelen