Info

Oefening & Histamine


Misschien heb je gerend maar moest je stoppen omdat je benen oncontroleerbaar jeukten. Of misschien til je gewichten op toen je merkte dat je neus begon te lopen en je huid rode vlekken ontwikkelde. U ervaart mogelijk een allergische reactie veroorzaakt door door inspanning veroorzaakte histamineproductie, een probleem dat sinds de jaren 1970 is gedocumenteerd en kan variëren van mild ongemakkelijk tot levensbedreigend.

Wat zijn histamine?

De productie van histamine is de eerste stap in een allergische reactie: uw lichaam produceert histamine, een soort neurotransmitter, als reactie op allergenen in de omgeving zoals schimmels en huisstofmijt. Histamine zorgt ervoor dat uw lichaam een ​​ontstekingsreactie op het allergeen begint. Bloedvaten groeien en veroorzaken de roodheid die gepaard gaat met een allergische reactie. De histamines activeren verschillende receptoren, waardoor ze zich bezighouden en proberen de allergenen te elimineren.

Productie van histamine tijdens het sporten

Oefening zorgt ervoor dat mestcellen - cellen die grote hoeveelheden histamine bevatten - degranuleren of korrels afgeven. Zodra de histamine is vrijgegeven, zult u een allergische reactie ervaren. Inname van voedsel of medicijnen waarvoor u allergisch bent voordat u gaat sporten, kan volgens een studie uit 2008 gepubliceerd in het "Journal of Investigational Allergology and Clinical Immunology" helpen bij de productie van histamine.

Soorten reacties

Door inspanning veroorzaakte histamineproductie kan leiden tot urticaria, angio-oedeem of anafylaxie, die alleen of in combinatie kan voorkomen. Urticaria produceert rode, jeukende netelroos die over het algemeen enkele uren nadat u bent gestopt met sporten verdwijnt. Angio-oedeem is een ernstiger type zwelling: hoewel het zich op dezelfde manier kan manifesteren als urticaria, gaat het om diepere lagen van de huid en varieert van kleine vlekken van netelroos tot extreme zwelling en vernauwing van de luchtwegen. Anafylaxie is de ernstigste van de drie en veroorzaakt verlaging van de bloeddruk en zwelling van de keel die levensbedreigend kan zijn.

Het voorkomen

Als u vier tot zes uur na het eten wacht, aspirine vermijdt en niet traint tijdens de menstruatie, kunt u door histamine veroorzaakte door inspanning veroorzaakte productie voorkomen, volgens een artikel uit 2001 van de "American Academy of Family Physicians". Het is aangetoond dat het nemen van een antihistaminicum vóór het sporten de productie van histamine vermindert. Neem fexofenadine (Allegra) om receptor H1 te blokkeren, waardoor de symptomen van niezen, jeukende ogen en loopneus worden verminderd. Ranitidine (Zantac) kan worden gebruikt om receptor H2 te blokkeren, de opbouw van maagzuur te verminderen en symptomen zoals zure reflux te voorkomen. Als bij u de diagnose ernstige allergieën is gesteld, kan hij mogelijk een specifiek medicijn voor uw symptomen voorschrijven.

Behandeling

Als u merkt dat u een kleine maar ongemakkelijke allergische reactie ervaart, stop dan met oefenen; het gevoel zou na een korte tijd moeten verdwijnen. Als u een ernstige allergische reactie zoals vernauwing van uw luchtwegen ondergaat, dien dan zelf epinefrine (EpiPen) toe als u dit heeft en zoek onmiddellijk medische hulp.


Bekijk de video: Oefening Mobiele Eenheid binnenstad Hengelo (November 2021).