Info

Trainings- en loopproblemen


Verschillende soorten letsel en ziekte kunnen een loopprobleem veroorzaken, of een onvermogen om te lopen met een normale houding en beweging. De meeste mensen met loopafwijkingen kunnen hun toestand verbeteren door cardiovasculaire oefeningen in hun leven op te nemen. Aangezien loopafwijkingen variëren in termen van oorzaak en symptomen, is er geen enkel trainingsprogramma dat voor iedereen geschikt is. U moet uw arts raadplegen om een ​​oefenschema op te stellen dat maximaal voordeel oplevert voor uw loop en algehele gezondheid.

Gemeenschappelijke loopafwijkingen

Volgens de National Institutes of Health kunnen mensen last hebben van vijf veel voorkomende soorten loopafwijkingen. Mensen met de meeste soorten loopproblemen kunnen baat hebben bij een vorm van oefentherapie. Loopafwijkingen die typisch reageren op oefening omvatten voortstuwende loop, waarbij het lichaam naar voren buigt in de taille; spastische gang, waarbij het ene been achter het andere sleept; steppage-gang, waarbij één voet recht naar beneden hangt en de tenen op de grond schrapen; en schaargang, waarbij de benen naar elkaar toe bewegen en in het midden botsen. De National Institutes of Health onthoudt zich van het aanbevelen van of tegen de geschiktheid van beweging bij het behandelen van waggelen, dat wordt gekenmerkt door een side-to-side schuifpatroon.

Patiëntspecifieke oefeningen

Er zijn talloze omstandigheden die leiden tot loopafwijking; enkele van de mogelijke oorzaken zijn onder meer diverse aandoeningen zoals problemen met het binnenoor, artritis, spierverslechtering, musculoskeletale onregelmatigheden, hersenletsels en de ziekte van Parkinson. Vanwege de verschillende oorzaken en manifestaties van loopafwijking, is het onmogelijk om een ​​specifieke set oefeningen aan te wijzen die geschikt is voor alle of de meeste patiënten, met uitzondering van wandelen voor oefening. Wanneer krachttraining geschikt is voor een patiënt, zijn voorgeschreven oefeningen vaak gericht op het versterken van spieren rond gewrichten zoals de knie en gewrichten die een overbelasting hebben. Andere oefeningen kunnen zich richten op het strekken van spieren die vaker dan normaal worden samengetrokken vanwege de vorm van het looppatroon.

Wandelen

Veel mensen met loopafwijkingen lijden aan evenwichtsproblemen, omdat hun loopbeweging niet is uitgelijnd voor een optimale balans. Evenwichtsproblemen kunnen leiden tot vallen en de hoeveelheid tijd die ze doorbrengen met lopen beperken, wat vooral jammer is omdat lopen een van de meest universeel effectieve oefeningen is voor het versterken van loopspieren en het aanpakken van loopproblemen. Onderzoek uitgevoerd in de Cleveland Clinic in Weston, Florida, suggereert dat minstens drie keer per week wandelen patiënten kan helpen de gangregelmaat te verbeteren, de kern- en beenkracht te vergroten en vallen te voorkomen. Als uw evenwicht het te moeilijk maakt om zonder hulp te lopen, kunt u proberen om commerciële hulpmiddelen zoals een wandelstok, wandelstok of rollator te gebruiken om uw evenwicht te bewaren. Sommige mensen profiteren ook van door de arts voorgeschreven loophulpmiddelen zoals beugels en orthesen in de schoen.

Saldoklassen

Dr. David Reuben, directeur van het geriatrieprogramma aan de UCLA School of Medicine, adviseert patiënten met matige loopafwijkingen vaak om oefeningen met weinig impact bij te wonen die gericht zijn op het verbeteren van balans en spierkracht. Reuben beveelt sommige van zijn patiënten yoga- en pilateslessen aan om via houdingen de kern- en beenspieren te versterken. Beide activiteiten worden uitgevoerd op een zachte rubberen mat, dus wanneer een patiënt zijn evenwicht verliest en valt, absorbeert de mat veel van de impact en beperkt het de kans op letsel. Reuben beveelt T'ai chi ook aan bij sommige patiënten; deze niet-strijdlustige krijgskunst richt zich op het verbeteren van fysieke en mentale gezondheid door middel van evenwichtige houdingen, gecontroleerde beweging en meditatie.

Fysiotherapie

Overleg met een fysiotherapeut is een uitstekende manier om een ​​plan op te stellen voor het verbeteren van een loopafwijking door oefening. Na een gesprek met de patiënt en het observeren van zijn looppatronen, kan een fysiotherapeut een individueel oefenprogramma ontwerpen dat helpt om geschikte loopspieren veilig te versterken om het evenwicht te verbeteren en vallen te beperken. De therapeut kan training geven en toezicht houden op de uitvoering van de voorgeschreven oefening om te controleren of de oefeningen correct worden uitgevoerd en het gewenste effect hebben. Fysiotherapeuten kunnen patiënten ook informeren over het juiste gebruik van loophulpmiddelen en laten zien hoe die apparaten moeten worden gebruikt voor maximale veiligheid en inspanning.


Bekijk de video: Training na balans en of loopproblemen (Januari- 2022).