Info

Behendigheidsoefeningen voor senioren


Veel senioren ontwikkelen problemen met evenwicht en coördinatie naarmate ze ouder worden. Behendigheidsoefeningen voor senioren werken op balans, bewegingsbereik, coördinatie en kracht. Ze kunnen ook snelheid en reactietijd oefenen, volgens Dr. Gayle Olinekova, auteur van Power Aging: jong blijven op elke leeftijd. Agility kan verbeteren door te oefenen en je vermogen vergroten om onafhankelijk en actief te blijven.

Waarom behendigheidsoefeningen

Reactietijd en coördinatie vertragen naarmate je ouder wordt, maar je kunt die neiging compenseren met 10 minuten oefenen per dag. Agility-oefeningen helpen u sneller en nauwkeuriger te reageren wanneer dat nodig is. Ze helpen u ook om uw valrisico te verminderen, wat kan leiden tot ernstig letsel. Behendigheidsoefeningen leggen positieve stress op de spieren en botten, waardoor ze gezond en sterk blijven. Wanneer u zich wendbaarder voelt, loopt u met meer zelfverzekerdheid en zelfvertrouwen. Vraag uw zorgverzekeraar of er enige reden is waarom u behendigheidsoefeningen voor uw gebruik moet vermijden of aanpassen.

Ladderoefeningen

Ladderoefeningen dagen je evenwichtsgevoel, coördinatie en bewegingsbereik uit. Je kunt een ladder op de vloer plaatsen om deze oefeningen te doen of er een in kaart brengen met schilderstape of het leggen met behulp van maatstaven en linialen. Maak uw ladder 10 voet lang met 18-inch vierkanten tussen de zijhekken. Oefen het stappen in en uit de vierkanten in elk patroon dat voor u werkt. U kunt bijvoorbeeld beginnen door in een vierkant te stappen en uw andere voet toe te voegen, vervolgens een voet naar het volgende vierkant te verplaatsen en vervolgens de andere voet naar voren te brengen totdat u het einde van de ladder bereikt. Verhoog uw snelheid en de complexiteit van uw voetpatronen naarmate u zich veiliger voelt.

Tai Chi, Qigong en Yoga

Tai Chi, Qigong en Yoga werken met gecontroleerde ademhaling en langzame, opzettelijke bewegingen die het bewegingsbereik, het evenwicht, de coördinatie en de flexibiliteit vergroten. Een artikel in juli 2008 in het American Journal of Public Health besprak het gebruik van Tai Chi-lessen in Oregon om het risico op falen bij senioren te verminderen. Je kunt profiteren van het opnemen van een tai chi, qigong of yogales in je routine of een video kopen die je thuis kunt gebruiken.

Dans

Dans vereist behendigheid, vooral voor de vrouw die de leiding van de man interpreteert, volgens dansprofessor Richard Powers. Het is ook een sociale activiteit die je misschien leuk vindt. Dansen met verschillende partners verhoogt je behendigheid omdat je je moet aanpassen aan de stijl van elke persoon. Dans komt ook je mentale behendigheid ten goede en vermindert je risico op dementie en de ziekte van Alzheimer als je minstens twee keer per week danst. Overweeg verschillende soorten dans voor je behendigheidsoefening, waaronder buikdansen, stijldansen en vierkant dansen.

Kinderspel

Veel kinderspellen verhogen de behendigheid. Hinkelspel, balanceren op één been, jacks en een bal vangen en schoppen vereisen behendigheid. Misschien vindt u deze activiteiten leuk en doet ze denken aan uw jeugd. Overweeg je kleinkinderen te werven om met je te vangen of mee te doen aan andere behendigheidsoefeningen. Het zal waarschijnlijk meer aanvoelen als spelen dan sporten.

Middelen