Info

Een verklaring waarom u de inname van olie en suiker moet beperken


Als je je ooit hebt afgevraagd waarom het moeilijk is om suikerachtige, olieachtige snacks af te wijzen, de evolutie te beschuldigen. Mensen hebben een aangeboren neiging tot snoep en vetten. In de dagen vóór supermarkten en fabrieksboerderijen was vet voedsel zeldzaam, dus vroege mensen aten zoveel als ze konden wanneer ze wat vonden. Prehistorische mensen zochten instinctief naar zoete smaken omdat suikerachtige smaken hand in hand gaan met energieleverende koolhydraten. Moderne mensen houden nog steeds van suikers en oliën, maar te veel van beide is niet heilzaam.

Gewicht

Verwerkte suikers - zoals die in high fructose glucosestroop en geraffineerde suiker of sucrose - bevatten geen vezels, eiwitten of andere voedingsstoffen en worden soms lege calorieën genoemd. Wanneer suikerhoudende voedingsmiddelen voedzamere voedingsmiddelen verplaatsen, schiet de calorie-inname omhoog, wat leidt tot overgewicht of obesitas. Overconsumptie van suiker komt veel voor, net als obesitas; de gemiddelde Amerikaan verbruikt elk jaar meer dan 90 pond suiker, en meer dan 35 procent van de Amerikanen is zwaarlijvig. Bepaalde oliën dragen ook bij aan gewichtstoename. Oliën met lege calorieën bevatten palm-, palmpit- en kokosolie - vol met verzadigde vetten - en de transfatty of gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën die in veel bewerkte en gefrituurde voedingsmiddelen voorkomen.

Suikerziekte

Overconsumptie van bepaalde soorten suikers en oliën is in verband gebracht met een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes. Transvetzuren zijn in het bijzonder schuldig; Volgens Harvard School of Public Health en University of Michigan kunnen deze halfvaste oliën diabetes type 2 veroorzaken en verergeren. Een studie uit 2012 in 'Nature' beschrijft geraffineerde suikers als giftig en concludeert dat suiker een belangrijke oorzakelijke factor is bij de ontwikkeling van het metabool syndroom, een diabetesmerker. Evenzo bleek uit een studie uit 2010 bij 'Diabetes Care' dat het drinken van twee suikerhoudende dranken per dag het risico op diabetes met 26 procent en het risico op metabool syndroom met 20 procent verhoogde.

Hartziekte

Overconsumptie van transvet en verzadigde vetten en suikers is in verband gebracht met hartaandoeningen, waaronder beroerte, kransslagaderaandoeningen en hoge bloeddruk. Deze oliën kunnen de hoeveelheid LDL, oftewel cholesterol, in het bloed verhogen; sommige onderzoeken geven ook aan dat suiker het LDL-cholesterol kan beïnvloeden. Net als bij diabetes is het metabool syndroom een ​​belangrijke risicofactor voor hartziekten. Volgens "The New York Times" kunnen maar liefst 75 miljoen Amerikanen een metabool syndroom hebben dat verband houdt met overconsumptie van suiker.

Andere ziekten

Andere ziekten - waaronder insulineresistentie, kanker en hypertensie - kunnen ook verband houden met overconsumptie van suiker en vet. Insulineresistentie, een symptoom van het metabool syndroom, kan leiden tot verhoogde insuline en andere hormonale secreties, die de tumorgroei kunnen verergeren.

Middelen


Bekijk de video: Food as Medicine: Preventing and Treating the Most Common Diseases with Diet (Januari- 2022).