Info

Hoe wordt vet opgeslagen en verbrand als energie in het menselijk lichaam?


Vet is hoog in energie en aanwezig in veel voedingsmiddelen. Het menselijk lichaam neemt vet op als voedsel, breekt het af zodat het in de bloedbaan terecht kan komen en verbrandt het vervolgens als brandstof of bewaart het voor de toekomst. Deze slimme evolutionaire aanpassing is de reden dat zoveel mensen mollig zijn - de aantrekkingskracht van vet voedsel is diepgeworteld, zelfs als je technisch gezien geen vet meer nodig hebt.

Pathway to Bloodstream

Vetten zijn wetenschappelijker bekend als triglyceriden. Het zijn moleculen die bestaan ​​uit drie vetzuurketens die op één glycerolmolecuul zijn geplakt. Ze komen het lichaam binnen in voedsel als deze structuur, maar ze moeten in hun individuele delen uiteenvallen om door de spijsverteringswand in het lichaam te komen. Op hun weg uit de spijsverteringswand veranderen ze in triglyceriden. Vetcellen en spiercellen breken deze triglyceriden vervolgens weer af, zodat de vetzuren en glycerol door het celmembraan in de cel kunnen komen.

Synthese van vet

Naast het opslaan van vet rechtstreeks uit voedsel, maakt de lever extra vetten uit koolhydraten en eiwitten. De reden dat het lichaam deze extra vetten maakt, is dat de energie gemakkelijk kan worden opgeslagen in vetcellen. Dit is de reden waarom een ​​vetarm dieet niet noodzakelijk een gewichtsverliesdieet betekent.

Opslagruimte

De hoofdcellen die vet opslaan in de triglyceridevorm worden adipocyten genoemd, of gewoon vetcellen. Witte vetcellen slaan vet op voor gebruik als energie, terwijl bruin vetweefsel alleen wordt gebruikt om warmte te creëren en niet relevant is als energieopslag. Adipocyten worden meestal aangetroffen rond het lichaam onder de huid en ook in de buikholte, rond de inwendige organen.

Eerste uitsplitsing

Als vet nodig is voor energie, breekt het lichaam het triglyceridemolecuul terug in de drie vetzuurketens en het enkele glycerolmolecuul. Hormonale signalen vertellen het lichaam wanneer vetten moeten worden afgebroken en ook wanneer vetten moeten worden gesynthetiseerd en opgeslagen. In termen van afbraak is het glycerolmolecuul echter echt een koolhydraat, dus het kan direct een heel belangrijke koolhydraatmetabolische route ingaan, glycolyse genaamd. Dit gedeelte laat wat energie vrij. De vetzuren moeten echter een alternatief pad ingaan dat bèta-oxidatie wordt genoemd.

Beta-oxidatie

Een vetzuur is in feite een lange keten van koolstofatomen met andere stukjes er vanaf. Het moet zich in een mitochondrium bevinden - een specifiek deel van de celmachine - voordat het in stukjes kan worden opgesplitst. Dus elk vetzuur moet oversteken naar het mitochondrium en onderweg een extra stof krijgen, co-enzym A genaamd. Eenmaal binnen, hakken verschillende enzymen twee koolstofsegmenten van het vetzuur af, waardoor het korter en korter wordt. Deze afgehakte segmenten voeden zich in een andere belangrijke metabolische cyclus, de Kreb-cyclus. Producten van deze cyclus, terwijl ze zich nog in het mitochondrium bevinden, gaan vervolgens in een ander energieproducerend systeem genaamd oxidatieve fosforylering, waar de rest van de energie wordt geëxtraheerd.

Energy Release

Elke gram vet die je inneemt, bevat 9 calorieën, dus het opslaan van het vet voor het geval je honger krijgt of in de toekomst zelfs hongersnood ervaart, is een verstandige evolutionaire optie. Dit is eigenlijk de reden waarom het gewicht daalt wanneer een persoon op dieet is, omdat het vet wordt verbrand en niet meer wordt opgeslagen.


Bekijk de video: Hoe verdwijnt vet uit je lichaam als je het verbrandt? (December 2021).