Info

Gaat vezelgas weg?

Gaat vezelgas weg?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

U hebt vezels in uw dieet nodig om uw spijsverteringskanaal in beweging te houden. Maar als u tijdens één maaltijd veel binnenkrijgt of niet gewend bent om vezels in uw dagelijkse voeding te krijgen, kunt u problemen krijgen, met name gas. Voor het grootste deel zou elke ongemakkelijke bijwerking van gas vanzelf moeten verdwijnen. Als het aanhoudend is of veel pijn veroorzaakt, ga dan naar uw arts.

Waarom gas optreedt

Vezel is er in twee vormen: oplosbaar en onoplosbaar. Oplosbare vezels absorberen vocht in je darmen en vertragen de spijsvertering tijdens het gisten. Hoewel het van vitaal belang is om voedingsstoffen volledig te helpen absorberen, is het nadeel dat oplosbare vezelrijke voedingsmiddelen - fruit, haver en wortelen, om er maar een paar te noemen - de neiging hebben om gas te produceren, omdat de natuurlijke flora in je darm ze probeert af te breken. Oligosachariden, een soort onoplosbare vezels die vooral in bonen en gedroogde peulvruchten voorkomen, staan ​​er ook om bekend dat ze gas in uw darmkanaal creëren als bacteriën proberen ze af te breken. Er kan zelfs gas ontstaan ​​als je te snel op je voedsel kauwt en veel lucht inslikt, of als je snel je vezelinname verhoogt.

Slechtste overtreders

Veel vezelrijk voedsel is berucht omdat je je gasachtig voelt. Bonen, kool, linzen, uien, wortelen, sojabonen, abrikozen, bananen, pruimensap en tarwekiemen zijn enkele van de grootste overtreders. Deze voedingsmiddelen bevatten veel suikers en onverteerbare koolhydraten die bijzonder ruw zijn in je spijsverteringskanaal. Hoewel het gas uiteindelijk zal verdwijnen, als je een avondje uit plant, zijn dit voedingsmiddelen die je misschien wilt vermijden.

Preventieve tips

In plaats van te wachten tot gas uit vezelvoedsel vanzelf verdwijnt, moet u voorkomen dat er überhaupt gas ontstaat. Telkens wanneer u gedroogde bonen of linzen bereidt, laat u ze een nacht weken en spoelt u het residu weg voordat u het kookt. Je verwijdert een deel van de suikers die gas produceren. Als je eet, neem dan kleine hapjes, plaats je vork tussen elke knabbel en sta jezelf toe om op je eten te kauwen. Als u ervoor zorgt dat uw mond het meeste werk doet om vezels af te breken, zal uw spijsverteringskanaal ze gemakkelijker passeren, wat resulteert in minder gas. Ten slotte, als u onlangs uw vezelinname hebt verhoogd, moet u enkele dagen minder vezels gebruiken om uw lichaam de tijd te geven zich aan te passen. Begin na enkele dagen langzaam vezelrijk voedsel toe te voegen aan je dieet. Blijf je inname geleidelijk verhogen, zolang je niet teveel gas lijkt te ervaren.

Gassupplementen

Als je na het eten van vezelachtig voedsel nog steeds gas ervaart, overweeg dan een vrij verkrijgbare supplement te nemen - natuurlijk na toestemming van je arts. Gasblokkers zijn er in verschillende vormen en kunnen helpen bij het voorkomen of behandelen van gas. Preventieve supplementen kunnen enkele van de onverteerbare componenten van voedingsmiddelen breken, waardoor de hoeveelheid gas die u ervaart na het eten wordt beperkt. Sommige supplementen helpen de gasbellen kleiner te maken, waardoor ze snel moeten verdwijnen, voordat ze een beschamende scène veroorzaken.

MiddelenOpmerkingen:

 1. Kristopher

  Het spijt me, dat heeft zich verstoord ... ik hier onlangs. Maar dit thema staat heel dicht bij mij. Schrijf in PM.

 2. Layne

  Wat we zouden doen zonder uw mooie zin

 3. Deman

  Ik denk dat hij het mis heeft. Ik ben er zeker van. Ik kan het bewijzen. Schrijf me in PM, bespreek het.

 4. Brandan

  Goed gedaan, de zin mooi en is tijdig

 5. Cadhla

  Bedankt voor de informatie, kan ik je ergens mee helpen?Schrijf een bericht