Adviezen

De vijf niveaus van Tai Chi

De vijf niveaus van Tai Chi


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

In tegenstelling tot een aantal andere vechtsporten, heeft tai chi geen gedefinieerd kwalificatiesysteem: er zijn geen examens of gekleurde riemen te behalen. Desalniettemin is er een vastgelegde route van progressie van student naar tai chi meester, die gelijk staat aan vijf niveaus van leren. Vooruitgang door de niveaus is langzaam en vereist uiteindelijk volledige toewijding aan tai chi om het hoogste niveau te bereiken.

Vorm en houding

Het niveau van tai chi van de beginner leert de basishulpmiddelen voor het werken met chi-energie. De meerderheid van de westerse beoefenaars blijft op dit niveau, en veel leraren gaan ook niet verder dan dit niveau. Beginnersniveau is waar je de juiste houdingen leert die de stroom van chi rond het lichaam cultiveren. Chen Xaiowang, een tai chi-meester van de Chen-vorm, schat dat het ongeveer zes maanden duurt om de ontspannen, afgeronde houding van de kunst te beheersen. Hij wijst er ook op dat controle over de vorm - dat zijn de stappen - en houding de student bewust maakt van de interne beweging van chi.

Chi-bewustzijn

Het tweede niveau richt zich op chibewustzijn. Zodra de student de stappen kan uitvoeren en de juiste houdingen kan aannemen alsof ze een tweede natuur zijn, kan de student de focus verleggen naar het voelen van de chi. De houding van de student kan nog steeds werk vereisen, en meester Chen suggereert dat de student zich concentreert op vloeiende, vloeiende bewegingen omdat er een neiging is om de bewegingen te snel uit te voeren. Het algemene doel van dit niveau is het bereiken van een bewustzijn van de balans tussen interne en externe chi. De fysieke bewegingen impliceren externe chi, die zou moeten harmoniseren met de stroom van interne chi. De student moet dit ervaren om het volledig te begrijpen. Dit tweede niveau vereist mogelijk vijf jaar studie met een erkende tai chi-meester.

Studeren met een meester

Op dit derde niveau moet de student een aanzienlijke hoeveelheid tijd besteden aan tai chi-oefening met zijn leraar. Dit kan dagelijks zijn of op zijn minst meerdere keren per week. Meester Chen zegt dat dit niveau zich richt op het gebruik van de geest om chi te beheersen en je lichaamsbewegingen met je geest te synthetiseren. Het is op dit punt dat de student de meer martial-art type aspecten van tai chi leert. Dit omvat het leren van vechttechnieken met behulp van wapens in combinatie met de externe en interne manipulatie van chi in gevechtsstanden. Dit duurt minstens twee jaar, en sommigen kunnen op dit niveau tien jaar oefenen.

Disciple en Lineage Holder

Een Tai Chi-meester wordt door zijn meester geheime en specialistische kennis doorgegeven. Een student op het vierde niveau wordt beschouwd als een discipel die deze kennis waard is door de meester van een bepaalde tai chi-traditie. Deze meester is de afstammingshouder. Hij selecteert de leerling die niveau vijf waard is, wat de positie is van de volgende afstammingshouder.

Perfecte balans

Op niveau vijf verkeert de tai chi-meester in een perfecte balans en heeft hij volledige beheersing van lichaam en geest.


Bekijk de video: Lee Style Tai Chi Form (Mei 2022).