Adviezen

Vijf soorten hockeydoelen

Vijf soorten hockeydoelen


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

In hockey, in tegenstelling tot sporten zoals basketbal en voetbal, tellen alle doelen voor een enkel punt. Maar er zijn niettemin verschillende soorten doelen gebruikt voor statistieken in het spel. Er zijn vijf basistypen doelen: zelfs kracht, power play, short-handed, penalty shot en leeg net. Op 31 december 1988 werd Mario Lemieux de eerste NHL-speler die alle vijf soorten doelpunten in een spel scoorde.

Even-kracht doel

Een even sterk doel is elk doelpunt dat wordt gescoord wanneer beide teams hetzelfde aantal spelers op het ijs hebben. Meestal is dit wanneer elk team zes spelers op het ijs heeft, maar het kan ook gebeuren wanneer de teams compenserende straffen hebben waardoor ze minder spelers op het ijs hebben, maar een gelijk aantal in elk team.

Power-Play doel

Een power-play doel is een doel dat een team scoort wanneer het andere team kortgesloten is vanwege een penalty. Er zijn twee soorten powerplay, een voordeel voor één man en een voordeel voor twee man - scoren met beide voordelen wordt als een power-play-doel beschouwd.

Kort doel

Een kort doel is het tegenovergestelde van een power-play doel - het is een doelpunt gescoord door het team dat in het nadeel is vanwege een penalty. Doelpunten met een korte hand zijn moeilijk te scoren omdat het bestrafte team minder spelers heeft om mee te werken, maar een bestraft team kan een snelle rush hebben wanneer de tegenstander van lijn verandert of op het voordeel in de zone van zijn tegenstander drukt.

Strafschopdoel

Een penalty shot kan worden toegekend aan een team als het andere team bepaalde overtredingen begaat, zoals het afdekken van de puck in de plooi, opzettelijk het net losmaken of een speler laten ontsnappen tijdens een ontsnapping. In deze situaties wordt een penalty shot toegekend in plaats van een speler naar de penalty box te sturen. Een doelpunt gescoord op een penalty shot telt hetzelfde als een normaal doelpunt.

Leeg doel

Hoewel hockeyteams meestal vijf schaatsers en een keeper spelen, is er geen vereiste om een ​​keeper te gebruiken, en een team kan zes schaatsers gebruiken als het ervoor kiest om geen keeper te hebben. Meestal is dit een strategie die alleen wordt gebruikt als laatste redmiddel door een team dat verliest met weinig tijd over in het spel. Dit biedt het andere team de mogelijkheid om een ​​leeg doel te scoren als het controle over de puck kan krijgen.


Bekijk de video: Vijf soorten van liefde tot God . van Campen (Mei 2022).