Info

Over het aluminium honkbalknuppel Trampoline-effect


Van aluminium honkbalknuppels wordt al lang gedacht dat ze effectiever zijn dan houten knuppels. Hun vermogen om ballen met een hogere snelheid te slaan heeft ertoe geleid dat organisaties zoals Major League Baseball hun gebruik verbieden. Een deel van de reden voor hun effectiviteit is te wijten aan het 'trampoline-effect'. Wanneer een honkbal een aluminium knuppel raakt, reageert het als een object dat een trampoline raakt en er weer vanaf stuitert.

Snelheid

Wanneer je een honkbal slaat met een aluminium vleermuis, heeft het de neiging om sneller te reizen dan wanneer het wordt geraakt door een traditionele houten vleermuis. Veel spelers merken dat de bal de neiging heeft om van een aluminium vleermuis te stuiteren, wat een verhoogde snelheid geeft. Een studie uit 2001, gepubliceerd in het "Journal of Applied Biomechanics", vond steun voor dit gemeenschappelijke geloof bij het testen van aluminium en houten vleermuizen en ontdekte dat de aluminium vleermuizen de bal met een hogere gemiddelde snelheid liet vliegen.

Effect

Een deel van de reden voor deze verhoogde snelheid is dat de bal de neiging heeft af te stuiteren van aluminium vleermuizen, in wat bekend staat als het trampoline-effect. Dit betekent dat wanneer je een bal met een aluminium bat slaat, je niet alleen de energie van je swing gebruikt, maar ook de eigen energie van de bal. Hierdoor kan een slagman daadwerkelijk profiteren van een snelle worp, als hij deze kan raken.

Fysica

De oorzaak van het trampoline-effect is geworteld in het ontwerp van aluminium vleermuizen. Traditionele houten vleermuizen zijn solide, dus wanneer een bal de vleermuis raakt, gaat de energie verloren aan dwarse trillingen van de vleermuis. Omdat aluminium vleermuizen hol zijn, wordt de energie overgedragen in oppervlaktetrillingen die de energie terug in de bal overbrengen. Volgens David Kagan van California State University, de fysica-afdeling van Chico, "kan in een goed ontworpen aluminium vleermuis de energie in de oppervlaktetrillingen bijna volledig worden teruggevoerd naar de bal."

Demonstratie

Om het trampoline-effect te begrijpen, kan het nuttig zijn om het buiten de context van honkbal te demonstreren. Om het trampoline-effect aan te tonen, kunt u een leeg blikje en een "ongelukkige bal" gebruiken - een speciale rubberen bal die wordt gebruikt in fysica-experimenten. Laat de bal op een hard oppervlak vallen zoals een tafel en je zult merken dat hij heel weinig stuitert. Laat het vervolgens op dezelfde hoogte op het lege blikje vallen. Je zult merken dat de bal terug stuitert dichtbij het punt waar je hem liet vallen - wat het trampoline-effect demonstreert.