Info

De anatomie van een knock-out met één slag


Het is het moment waarop elke vechtfan wacht en elke vechter bang is - de knock-out met één slag. Het is een indrukwekkend en hijgend opwindend gezicht, maar wat gebeurt er echt tijdens een knock-out? Artsen noemen het een ernstige hersenschudding, maar voor de leek is de fysiologie van een knock-out een mysterieuze en bliksemsnelle reeks beslissingen die door het lichaam en de geest van een jager worden genomen.

Soorten knock-outs

Een knock-out knock-out is wat in vechtcirkels wordt aangeduid als een schone knock-out. Dit betekent dat de vuist contact maakt met het hoofd en de jager onmiddellijk bewusteloos wordt geslagen. Er zijn ook andere soorten knock-outs, zoals de flash-knock-out, waarbij de jager een tijdelijke flits van duisternis in zijn visie ervaart en vervolgens terugkeert naar het volledige bewustzijn, vaak zonder herinnering aan de schadelijke hit. Een derde type is de verbijsterde knock-out, die omroepers 'rocked' noemen. De jager verliest niet het bewustzijn, maar kan kort op zijn knieën vallen of wankelen, zijn spraak vertragen en dan weer in evenwicht komen.

Je hersens in een klap

De fysiologie van een knock-out knock-out kan eenvoudig worden verklaard. De slag naar de schedel verdringt de hersenen in zijn meer van hersen-ruggenmergvocht. Afhankelijk van de kracht van de stoot, worden de hersenen heen en weer geslagen tegen de voor- en achterkant of zijkanten van de schedel. Als reactie op dit hersentrauma doet het centrale zenuwstelsel een 'herstart' van de lichaamssystemen om het lichaam uit de vuurlijn te verwijderen en de bloedstroom en de juiste hersenchemie te herstellen. Deze periode van bewusteloosheid kan enkele seconden tot enkele minuten duren.

Hoeveel schade?

Hoewel de meeste toeschouwers de indruk hebben dat de kracht van een knock-out punch uit de vuist komt, begint een echte knock-out punch aan de voeten. Boxers beginnen een klap door op één voet te draaien. Het momentum gaat omhoog het been, door de heupen en gaat door de romp, schouder en arm naar de hand. Afhankelijk van de grootte van de jager die de stoot werpt, vermenigvuldigt deze kinetische koppeling de kracht van de slag. Eén knock-out punch veroorzaakt misschien geen permanente schade aan de hersenen, maar in de loop van een carrière kunnen herhaalde slagen resulteren in chronische traumatische encefalopathie of CTE, wat kan bijdragen aan hersendisfunctie zoals de ziekten van Alzheimer en Parkinson.

Herstel

Een jager die is uitgeschakeld, moet altijd door een arts worden gewist voordat hij naar de ring kan terugkeren. Als de jager gedesoriënteerd is, onduidelijke spraak- of gezichtsstoornissen heeft, wordt het gevecht beëindigd. Daarna zal de trainer van de jager het hoofd ijsen en hem in een vlakke positie laten rusten om het herstel van de juiste bloedstroom aan te moedigen.

Middelen