Adviezen

Gymnastiekoefeningen voor dwarslaesie

Gymnastiekoefeningen voor dwarslaesie


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Een dwarslaesie is een persoon die lijdt aan een dwarslaesie die beide benen aantast. Het National Center on Health, Physical Activity, and Disability legt uit dat de meeste ruggenmergletsels het gevolg zijn van auto-ongelukken, schotwonden, sportgerelateerde verwondingen of valpartijen. De effecten worden gevoeld op en onder het letselgebied. Paraplegiek beperkt zich vaak tot rolstoelen. Zodra hun ruggenmergletsel is gestabiliseerd, wordt een wellnessprogramma aanbevolen. Met trainingen in de sportschool kunnen dwarslaesie hun optimale conditie en functioneren behouden.

Zittend stretchen en gymnastiek

Voormalig Navy SEAL en fitness-expert Stew Smith beveelt een reeks oefeningen aan die u kunt doen in de sportschool waarmee u bijna al uw spiergroepen kunt doen terwijl u in een rolstoel zit. Smith beveelt ten zeerste een rekplan aan dat je sterker en flexibeler maakt. Door rekoefeningen gedurende 45 tot 60 seconden te houden, voel je je spiercontractie, die hetzelfde versterkende effect heeft als isometrische oefeningen. Paraplegics kunnen profiteren van een verscheidenheid aan andere zittende oefeningen, waaronder pushups met elastische banden, militaire persen met halters of banden, en zittende crunches uitgevoerd door een paar centimeter naar voren te buigen en uw buikspieren 10 seconden te buigen. Verder naar je knieën buigen versterkt je onderrug en omgekeerde pushups met elastische banden helpen je bovenrug.

Cardio-werk

Iedereen, inclusief dwarslaesie, moet het hart gezond houden. NCHPAD beveelt een combinatie van circuittraining aan met behulp van gewichtmachines en intervaltraining met behulp van een armergometer, die u met uw handen en armen "trapt" in plaats van met uw voeten. Cardiotraining gedurende 30 minuten of langer meerdere keren per week met matige of hogere intensiteit kan de werking van uw hart handhaven of verbeteren. Intervaltraining, waarbij hoge intensiteitsoefeningen worden afgewisseld met langzamere "rustperioden", kan worden uitgevoerd op een armergometer, roeimachine of loopband die is aangepast voor rolstoelgebruik. Een studie uit 2001, gepubliceerd in het tijdschrift "Medicine and Science in Sports and Exercise", toonde aan dat dwarslaesies winst boekten in fitheid en kracht bij het gebruik van gewichtmachines of armergometers.

Bouwen aan kracht

Gewichtsmachines stellen paraplegica in staat om aan spierkracht te werken. Door 70 tot 75 procent van het maximum op te tillen en twee of drie sets van 10 tot 12 herhalingen te doen, voegt u spieren toe terwijl het risico op letsel door het gebruik van zwaardere gewichten wordt verminderd. Zorg ervoor dat u een volledig bewegingsbereik hebt wanneer u gewichten optilt. In functionele zin is het vergroten van kracht vooral belangrijk voor dwarslaesies, omdat het hen in staat stelt om hun rolstoelen gemakkelijker te besturen en te manoeuvreren. Naast conventionele gewichtsapparaten hebben sommige sportscholen gewichtsapparaten, zoals de Equalizer en Uppertone Gym, die speciaal zijn gemaakt voor mensen in een rolstoel.

Balans

Als er gekwalificeerd personeel beschikbaar is, kunnen ze paraplegics helpen evenwichtsoefeningen uit te voeren. Door vast te houden aan twee rails of parallelle staven, is een dwarslaesie in staat om de houding te verbeteren, beenspieren te voorkomen, spieratrofie te voorkomen, gewrichtsintegriteit te behouden, de bloedsomloop te vergroten, spasticiteit te verminderen en het gevoel van welzijn te verbeteren. Het opbouwen van de rompbalans door niet-ondersteund te zitten - maar met spotters in de aanslag - helpt paralegici de druk te verlichten en gemakkelijker in en uit hun rolstoel te stappen.

Overwegingen

Het is belangrijk om een ​​sportschool te vinden die gewend is om met dwarslaesie te werken. Trainers moeten begrijpen dat dwarslaesie vaak van mening is dat inspanning belastend is voor hun cardiovasculaire systeem en vaak overmatig letsel oploopt. Dus training moet de veiligheid benadrukken en langzaam gaan, legt de American Council on Exercise uit. Het beveelt aan dat artsen en trainers nauw met elkaar communiceren om een ​​veilige en effectieve routine voor dwarslaesie te ontwikkelen. Helaas zijn de meeste sportscholen niet gebruiksvriendelijk voor dwarslaesie en andere mensen met een handicap.


Bekijk de video: Zorgtechnologie rukt op, maar niet alle technologie wordt even snel geaccepteerd (Mei 2022).