Adviezen

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van broccoli, spinazie en asperges?

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van broccoli, spinazie en asperges?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

De pijlers van de groene plantenvoedingswereld, broccoli, spinazie en asperges behoren tot de meest veelzijdige tuingroenten, elk met een rijkdom aan smaak, voedingsstoffen en fytochemicaliën, samen met visuele en texturele aantrekkingskracht. Broccoli, een groente bij koud weer, wordt zoeter naarmate de temperatuur daalt, terwijl spinazie en asperges het begin van de lente en warmer weer inluiden.

Broccoli

Hoewel broccoli een goede bron van vitamine A, C, B-6 en folaat is, beweert de bekendheid ervan de ongewoon hoge niveaus van sulforafaan, een fytonutriënt dat het risico op prostaat-, borst-, long- en darmkanker kan verminderen, volgens de Oregon State Universitair nieuws en onderzoekscommunicatie. Sulforafaan werkt door kankerverwekkende toxines te neutraliseren en tumorbevorderende genen te remmen. Een enzym in broccoli genaamd myrosinase zet sulforafaan om in zijn actieve, absorbeerbare vorm. Myrosinase wordt gemakkelijk vernietigd door te koken, dus eet broccoli rauw of licht gestoomd voor de beste absorptie van sulforafaan. Evenzo zal sulforafaan in supplementen slecht worden geabsorbeerd, tenzij ze myrosinase bevatten.

Spinazie

Spinazie bevat een uitgebreide lijst van essentiële en niet-essentiële voedingsstoffen, waaronder B-complex vitamines, vitamines C en E, polyfenol antioxidanten en de carotenoïden luteïne en zeaxanthine, beide vitamine A-familiecomponenten die helpen een gezond zicht te garanderen. Spinazie biedt twee bijzonder krachtige antioxidanten - glutathion, een van de primaire antioxidanten waarop je lever vertrouwt om je lichaam te ontgiften, en alfa-liponzuur, dat in elke cel van je lichaam wordt gevonden en helpt energie uit glucose te extraheren, volgens de Universiteit van Maryland Medisch Centrum. Je kunt ook spinazie in je dieet opnemen als een bron van omega-3-vetzuren. Spinazieconsumptie wordt volgens de Food Science and Nutrition Department van Iowa State University in verband gebracht met een verminderde incidentie van hartaandoeningen, sommige vormen van kanker, maculaire degeneratie en staar. Uit een vergelijking van broccoli en spinazie blijkt dat broccoli meer vitamine C en calcium bevat, terwijl spinazie meer ijzer, folaat en vitamine A bevat.

Asperge

Asperges bevatten veel kalium en bevatten geen natrium, een mineraalverhouding die de ontgiftingsinspanningen van uw lichaam ondersteunt door de urineproductie te bevorderen, volgens de North Carolina State University Cooperative Extension. Een portie gekookte asperges van een half kopje levert ook 134 microgram folaat, ongeveer een derde van de dagelijkse hoeveelheid voor mannen en niet-zwangere vrouwen en 22 procent van de dagelijkse hoeveelheid voor zwangere vrouwen. Deze vitamine B-complex helpt ontstekingen te verminderen en voorkomt neurale buisdefecten bij ontwikkelende baby's. Dezelfde portie half-cup biedt ook 905 internationale eenheden vitamine A, ongeveer 100 procent van de dagelijkse hoeveelheid voor een man en 128 procent van de dagelijkse hoeveelheid voor een vrouw, en 45,5 microgram vitamine K, of 38 procent van de dagelijkse hoeveelheid voor een man en 50 procent van de dagelijkse vergoeding voor een vrouw.

Culinair gebruik

Combineer deze smaakvolle en aantrekkelijke groenten in je favoriete quiche of omeletrecept of stoom ze licht en meng ze met olijfolie en vers citroensap als bijgerecht voor vlees, vis of gevogelte. Een pilaf gemaakt met broccoli, spinazie en asperges gevouwen in rijst, bonen of linzen en gegarneerd met gehakte amandelen of zonnebloempitten biedt een kleurrijke en creatieve vegetarische optie. Rauwe broccoli, spinazie en asperges zorgen ook voor een frisse, knapperige toevoeging aan salades. Snijd broccoli en asperges in hapklare stukjes, samen met wortelen, komkommers en andere saladegroenten, en gooi met sla en spinazieblaadjes.


Bekijk de video: De geneeskracht van brocolli (Mei 2022).