Adviezen

Gezondheidsvoordelen van een portie rode wijn

Gezondheidsvoordelen van een portie rode wijn


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Rode wijn heeft de reputatie de gezondste drank op basis van alcohol te zijn vanwege het relatief hoge percentage antioxidanten, maar te veel van elk type alcoholische drank is gekoppeld aan tal van gezondheidsproblemen. Het beperken van een portie rode wijn per dag kan bepaalde gezondheidsvoordelen opleveren zonder het risico op alcoholtoxiciteit aanzienlijk te verhogen.

Dienende maten en aanbevelingen

Wijn bevat meestal tussen de 10 en 14 procent ethanol, afhankelijk van het destillatieproces en veroudering. Als zodanig is een portie wijn 5 ons, wat meer is dan die van sterke drank zoals wodka, maar minder dan bier. Volgens de voedingsrichtlijnen van het Amerikaanse ministerie van Landbouw worden gezondheidsvoordelen geassocieerd met matig alcoholgebruik, dat wordt gedefinieerd als maximaal één portie per dag voor vrouwen en maximaal twee porties per dag voor mannen.

Cardiovasculaire voordelen

Rode wijn wordt gemaakt met de schil van donker gekleurde druiven, die een krachtige antioxidant bevatten genaamd resveratrol. Antioxidanten vangen vrije radicalen op en vernietigen deze, de schadelijke bijproducten van biochemische reacties die weefsels, met name slagaders en organen, beschadigen. Als zodanig beschermt resveratrol bloedvaten tegen verwonding, ontsteking en verstopping, wat de reden is dat het verband houdt met een verminderd risico op hart- en vaatziekten zoals atherosclerose, hartaanval en beroerte. Rode wijn bevat ook andere flavonoïden die antioxiderende en milde ontstekingsremmende eigenschappen vertonen.

Cholesterol voordelen

De ethanol in rode wijn maakt bloed dunner, vermindert zijn stollingsvermogen en verhoogt de circulerende niveaus van HDL-cholesterol. HDL wordt als gunstig beschouwd omdat het cholesterol uit de bloedbaan en terug naar de lever transporteert voor opslag. Een kleine studie gepubliceerd in een 2000-editie van het tijdschrift "Circulation" suggereert een verband tussen matig dagelijks alcoholgebruik en een toename van HDL, waarvan wordt gedacht dat het het risico op atherosclerose verlaagt. De onderzoekers keken naar de effecten van matige dagelijkse wodkaconsumptie in de loop van vier weken bij 14 gezonde personen en zagen een 18 procent toename van HDL-cholesterolwaarden. Bovendien is de resveratrol in rode wijn gekoppeld aan het verlagen van de bloedspiegels van schadelijk LDL, dat de neiging heeft cholesterol uit de lever in de bloedbaan vrij te maken.

Geestelijke functie verbeteren

Er is enig onderzoek dat erop wijst dat oudere vrouwen hun hersenkracht kunnen vergroten door matige hoeveelheden alcohol te consumeren, waaronder rode wijn. Een studie gepubliceerd in een 2005-editie van het New England Journal of Medicine concludeerde dat vrouwen van 70 tot 81 jaar die één portie ethanol per dag dronken beter scoorden op mentale functietests dan vrouwen die geen alcoholische dranken dronken. De onderzoekers berekenden dat de gematigde drinkers een 23 procent lager risico op cognitieve achteruitgang hadden in vergelijking met niet-drinkers.

Waarschuwingen

Rode wijn is een goede bron van resveratrol en andere antioxidanten maar niet de beste. Een handvol rode druiven met zaad bevat bijvoorbeeld aanzienlijk meer antioxidanten dan een portie rode wijn van 5 ons. Groene thee is ook een goede, alcoholvrije bron van antioxidanten. Het primaire nadeel van rode wijn is gerelateerd aan te veel alcoholgebruik en de Mayo Clinic legt uit dat overconsumptie van alcohol nauw verbonden is met levercirrose, pancreatitis, maagzweren, hartschade, hoge bloeddruk, depressie en een verhoogd risico op zelfmoord, beroerte en bepaalde soorten kanker.


Bekijk de video: Alcoholvrij. Als Jan het kan. . Aflevering 4: Alcohol (Mei 2022).