Info

Wat doet de voorste deltoïde?


De deltoïde is de grote spier die je schoudergewricht bedekt. De spier bestaat uit drie vezelgroepen: de voorste, laterale en achterste deltoïden. De voorste deltoïde, ook bekend als de voorste delt, verbindt het sleutelbeen met de humerus, het grote bot van de bovenarm. Samen met andere spieren van de schouder, stabiliseert de voorste deltoïde het schoudergewricht en helpt bij specifieke voorwaartse en rotatiebewegingen van de arm.

Schouder Flexie

Spiercontracties oefenen een trekkracht uit op de botten die ze verbinden. De locatie van uw voorste deltoïden plaatst ze in een ideale positie om te helpen bij schouderflexie, waarbij uw bovenarm naar de zijkant van uw gezicht wordt getild. Als je je hand op de voorkant van je schouder legt en je arm opheft, kun je het voorste deltoïde contract voelen. Andere spieren die werken met de voorste deltoïde om schouderflexie te bereiken, zijn de laterale deltoïde, pectoralis major, biceps brachii en de coracobrachialis.

Dwarsflexie

Je voorste deltoïden ondersteunen transversale armflexie, waarbij je je armen naar voren en over je borst trekt wanneer ze horizontaal naar buiten worden uitgestrekt. Dit is de beweging die wordt gebruikt wanneer je rechtop klapt, zoals veel entertainers doen wanneer ze publieksparticipatie tijdens een optreden aanmoedigen. Dezelfde spieren die werken met de voorste deltoïden om schouderflexie te produceren, zijn ook betrokken bij transversale flexie.

Interne armrotatie

De schouders zijn de meest flexibele gewrichten van je lichaam. De mogelijkheid om je armen te draaien is een van de sleutels tot de veelzijdigheid van beweging die mogelijk is op de schouder. Samen met andere spieren van de schouder en borst roteren de voorste deltoïden de bovenarm naar binnen naar het lichaam. Houd je arm naast je, buig je elleboog en strek je onderarm naar buiten. Plaats uw andere hand over de voorkant van uw schouder en voel het voorste deltoïde samentrekken terwijl u uw arm naar de voorkant van uw lichaam draait. De pectoralis major en latissimus dorsi-spieren van je borst en de teres major, subscapularis en supraspinatus-spieren van je schouder werken met je voorste delts om je arm intern te roteren.

Schouderontvoering

Schouderontvoering beschrijft het opheffen van de bovenarm vanaf de zijkant van het lichaam, zoals wanneer u uw armen uitstrekt om een ​​T-vorm te vormen. Deze beweging wordt tot stand gebracht door de actie van uw voorste en laterale deltoïden samen met de pectoralis major en supraspinatus spieren.

Schouderstabiliteit

Vanwege zijn positie en grootte werkt de deltaspier samen met de rotatormanchetspieren om het schoudergewricht stabiel te houden. De drie vezelgroepen van de deltoïde fungeren als een elastisch schild dat helpt de uitlijning van de botten, spieren en pezen van de schouder te behouden. Het versterken van de deltoïde helpt het schoudergewricht te stabiliseren na een scheur in de rotatormanchet.

Middelen