Adviezen

De geschiedenis van het basketbalbord

De geschiedenis van het basketbalbord


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

In tegenstelling tot andere sporten die in de loop van de tijd zijn geëvolueerd, is basketbal in principe helemaal opnieuw uitgevonden door Dr. James Naismith, hoewel hij mogelijk is beïnvloed door een rockgooispel uit de kindertijd. In 1891, toen Naismith een indoorgame voor studenten van de YMCA Training School in Springfield, Massachusetts moest ontwikkelen, bedacht hij een activiteit die hij 'basketbal' noemde. Terwijl de meeste basisconcepten van Naismith blijven bestaan, zijn andere aspecten van de originele game, inclusief de mand en het bord, zijn aanzienlijk veranderd.

Originele achterborden

In het originele spel van Naismith werden perzikmanden bevestigd aan balkonrails 10 voet boven het speeloppervlak. Er waren geen achterborden. De eerste achterborden werden enkele jaren later toegevoegd - ergens tussen 1893 en 1896 - maar ze waren niet bedoeld om de schutters te helpen. Integendeel, ze verhinderden dat fans op het balkon een bal in het spel konden raken. Vroege achterborden waren gemaakt van kippengaas of hout.

Plaats

Sommige vroege achterborden werden direct op muren geplaatst. Dit stond spelers toe om te springen en hun voeten tegen de muur te plaatsen, waarbij het oppervlak werd gebruikt om hen te helpen naar de basket te schieten tijdens het schieten. Dientengevolge, werden backboards 2 voet vanaf muren geplaatst, beginnend in 1916. De marge werd verdubbeld tot 4 voet in 1939 om spelers meer manoeuvreerruimte onder de mand te geven. Het bord blijft 4 voet van de eindlijn in het moderne spel.

Glas

De eerste glazen achterborden werden geïntroduceerd in 1910. Glas werd in 1916 kort verbannen, maar Indiana University hielp de glazen achterborden rond 1919 populair te maken. Toen fans aan het einde van de rechtbank zaten in de nieuwe sportschool van de school klaagden de houten achterplanken hun zicht, universiteit liet een lokaal glasbedrijf achterplaten van 1 ²-inch dik plaatglas maken.

Moderne afmetingen

Het moderne basketbalbord is 6 voet breed en 3 voet lang, volgens de NBA- en NCAA-regels, hoewel de NCAA rugborden toestaat tot 4 voet. Achterborden moeten vlak en transparant zijn. Elk achterbord bevat een rechthoek van 24 inch breed bij 18 inch lang geschilderd op het oppervlak boven de mand. De bovenste rand van de onderste lijn van de rechthoek is gelijk met de rand.

Verbrijzeld

Toekomstige acteur Chuck Connors was de eerste speler die een achterbord verbrijzelde. Tijdens het spelen voor de Boston Celtics in 1946, stuiterde Connors 'pre-game warm-up shot op de rand en brak een achterbord dat een beschermend rubberen stuk miste. Moderne NBA-rugborden hebben een afgescheiden velg, een innovatie geïnspireerd op een paar Darryl Dawkins velgbrekende dunks in 1979.

Middelen


Bekijk de video: De geschiedenis van het NOS Jeugdjournaal (Mei 2022).