Adviezen

De geschiedenis van gymnastiek in Amerika

De geschiedenis van gymnastiek in Amerika


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Gymnastiek bestaat al meer dan 2000 jaar, maar het is al bijna een eeuw een competitiesport in Amerika. In de 19e eeuw was gymnastiek bijvoorbeeld in wezen een vorm van fysieke training. Bij lichte gymnastiek waren halters, toverstokken en knuppels betrokken, terwijl bij zware gymnastiek mannen werkten aan zwaardere apparaten. De sport debuteerde op de Olympische Spelen voor heren in 1896. Vrouwen begonnen in 1936 te concurreren op de Olympische Spelen. Maar pas sinds het midden van de jaren 1900 heeft gymnastiek grote belangstelling getrokken.

Vroege invloeden

Samenlevingen gewijd aan sport en politiek activisme, turnvereins genaamd, vormden zich begin 19e eeuw in Duitsland. Toen leden naar Amerika vluchtten vanwege politieke vervolging in die tijd, hielpen ze bij het opzetten van vergelijkbare samenlevingen in verschillende delen van het land. Maar omdat er geen verband bestond tussen fysieke training en politiek in Amerika, bleven deze nieuw gevormde turnvereins slechts een bevlieging. Gymnastiek maakte eind 1840 een comeback als gevolg van een grote toestroom van Duitse vluchtelingen. Turnen werd toen een onderdeel van veel schoolprogramma's. En na de burgeroorlog ontwikkelde gymnastiek zich als een competitieve sport in clubs en verenigingen.

Latere ontwikkelingen

De Young Men's Christian Association (YMCA), die in 1850 in Boston begon, speelde ook een belangrijke rol bij de ontwikkeling van gymnastiek in Amerika. De YMCA richtte gymnasiums op in 1869 in San Francisco, Californië en New York City. Het YMCA College in Springfield, Massachusetts, opgericht in 1887, was gericht op het geven van gymnastiek. De Amateur Athletic Union nam in 1897 de controle over gymnastiekwedstrijden in Amerika over. Tegen die tijd hadden veel hogescholen gymzalen gebouwd en gymnastiekapparatuur geïnstalleerd. In de jaren dertig bevorderden de YMCA en de tentoonstellingsteams in heel Amerika gymnastiek vanaf de middelbare school. Competitieve gymnastiek werd volwassen.

De 20e eeuw

Wereldoorlogen I en II belemmerden de groei van gymnastiek omdat veel jonge mannen - zowel coaches als deelnemers - gingen vechten voor Amerika. Slechte economische tijden tijdens de depressie deden ook pijn aan gymnastiek omdat gezinnen geen discretionair inkomen hadden om lessen of apparatuur te betalen. Gymnastiek begon in de jaren 1950 terug te kaatsen in een tijdperk van vrede en voorspoed. Roy Moore begon zijn nationale gymnastiekkliniek in Sarasota, Florida, en gymnastiekklinieken en -kampen werden vervolgens populair in het hele land. De U.S. Gymnastics Federation, opgericht in 1962 en nu bekend als USA Gymnastics, is de overkoepelende organisatie voor heren, dames, ritmische gymnastiek en trampoline. De leden omvatten meer dan 110.000 atleten en professionals.

Gymnasten uit de moderne tijd

Shannon Miller won zeven medailles - twee daarvan goud - voor de Verenigde Staten tijdens de Olympische Spelen van 1992 en 1996. Ze is de meest gedecoreerde turnster in de Amerikaanse geschiedenis. Vóór Miller won de petite Mary Lou Retton een gouden medaille voor de Verenigde Staten in de algemene competitie op de Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles. Ze veroverde ook twee zilveren en twee bronzen medailles in die competitie. In 2008 won de Amerikaanse vrouwelijke turnster Shawn Johnson een gouden medaille en drie zilveren medailles voor Amerika. Onder mannen waren Bart Connor en Mitch Gaylord in de jaren tachtig toppers van Olympische Spelen. Paul Hamm was de eerste Amerikaan die in 2004 de gouden medaille veroverde.


Bekijk de video: Simone Biles USA - Floor - 2016 Pacific Rim Championships TeamAA Final (Mei 2022).