Adviezen

Wat is hockey?


Er zijn verschillende versies van hockey, gespeeld op verschillende oppervlakken. Alle spellen bevatten spelers met een soort stok die een voorwerp in een net probeert te slaan. Behalve in zeldzame situaties, wordt het net altijd bewaakt door een verdedigende speler, meestal een keeper genoemd. Er zijn variaties van hockey voor mannen, vrouwen en kinderen die verschillende hoeveelheden lichamelijkheid bevatten en verschillende atletische vaardigheden vereisen.

Veld hockey

Als je vandaag ‘ijshockey’ zegt, denken de meeste sportfans aan ijshockey. Maar het grootste deel van zijn geschiedenis werd hockey op een veld gespeeld. Sommige sporen hockey wortels tot ongeveer 2000 voor Christus. Het werd over de hele wereld gespeeld lang voordat ijshockey werd uitgevonden, ook in Ierland, waar het spel ‘Ђњhockie’ werd genoemd. Het spel van vandaag wordt gespeeld op een oppervlak ter grootte van een voetbalveld: 100 meter lang en 60 meter breed. Teams zetten 11 spelers op het veld, inclusief de keeper. Ze gebruiken een korte stok met een mes dat één vlakke en één gebogen zijde bevat en moeten de vlakke zijde gebruiken om de massieve plastic bal te besturen. Games bevatten twee helften van 35 minuten. In de 21e eeuw wordt veldhockey meestal gespeeld door meisjes en vrouwen.

Ijshockey

James Creighton ontwikkelde de regels voor wat modern ijshockey werd in 1873 in Montreal. Het spel wordt gespeeld op een ijsbaan van 200 voet lang en 85 voet breed in Noord-Amerika. Elk team zet zes schaatsers tegelijk op het ijs, waaronder drie aanvallers, twee verdedigers en een keeper. Professionele en collegegames duren 60 minuten, inclusief drie periodes van 20 minuten. Hoewel het spel meestal gewoon ‘ijshockey’ wordt genoemd, is het het ‘Ђќ’ aspect dat het onderscheidt van andere vormen van sport. Het feit dat spelers snelheid en behendigheid moeten vertonen en een harde rubberen schijf moeten besturen - de puck - met lange stokjes tijdens het skaten op een glad oppervlak is wat velen als spelers en fans aantrekt in het spel. De sport wordt gespeeld door mannen en vrouwen, door zeer jonge kinderen en recreatief door oudere volwassenen. Het mannenspel en de oudere jeugdniveaus combineren de atletische gratie van schaatsen met ruw, fysiek spel.

Inline Hockey

Inline hockey is vergelijkbaar met ijshockey - waaruit het in de late 20e eeuw is geëvolueerd - behalve dat inline hockey wordt gespeeld op een rolbaan en de spelers inline skates dragen, ook bekend als rolschaatsen. De banen zijn 145 tot 185 voet lang en 65 tot 85 voet breed. Teams spelen vijf schaatsers tegelijk, inclusief de keeper. Spellen bestaan ​​meestal uit twee helften van 25 minuten. Sommige versies van inline hockey gebruiken een plastic puck, terwijl anderen een plastic bal hebben. De sticks zijn vergelijkbaar met ijshockeysticks. Opzettelijke controle van het lichaam is niet toegestaan. Inline hockey is vooral een sport voor jongeren en jonge volwassenen.

Floor Hockey

Vloerhockey is vooral een recreatief en jeugdspel dat ook is afgeleid van ijshockey. Het wordt vaak gespeeld op sportschoolvloeren. Spelers gebruiken meestal sticks en pucks gemaakt van licht plastic. De regels voor vloerhockey verschillen over de hele wereld en in de Verenigde Staten, maar de National Intramural-Recreational Sports Association heeft een aantal regels opgesteld om te profiteren van intramurale universiteitsprogramma's. Volgens de NIRSA-richtlijnen omvatten teams zes spelers, waaronder een keeper. Stickschachten kunnen van hout of composietmaterialen zijn, maar de messen moeten van plastic zijn. Games omvatten drie periodes van 12 minuten. De sport wordt gespeeld door mannen en vrouwen van alle leeftijden. De NIRSA-regels bevatten richtlijnen voor gemengde spellen die een punt toekennen wanneer mannen scoren en twee punten wanneer vrouwen de puck in het net stoppen.


Bekijk de video: Hellup Hockey met Xan de Waard. ZAPPSPORT (Januari- 2022).