Info

Boogschieten en schouderletsel


Boogschieten vereist sterke schouders, omdat deze de weerstand moeten dragen die wordt uitgeoefend door de boogpees wanneer deze wordt teruggetrokken. Na verloop van tijd kan dit leiden tot schouderletsel als u niet de juiste vorm- en boogschiettechnieken gebruikt. Hoewel veel aan boogschieten gerelateerde schouderblessures klein zijn en genezen van rust, kunnen sommige verwondingen ernstig genoeg zijn om medische behandeling of chirurgie te vereisen om te corrigeren.

Benadrukt boogschieten

Telkens wanneer u het touwtje op een boog terugtrekt, wordt de spanning op uw schouders, armen en rug belast. De schouder van de arm die de boog vasthoudt, wordt strakker zodat je arm tegen de boog kan duwen, terwijl de schouder van je andere arm trekt zodat je het touw terug kunt trekken. Deze spanning neemt geleidelijk toe naarmate de boogpees met een soepele en stabiele beweging wordt teruggetrokken. Wanneer de boogpees wordt losgelaten, worden de armen schrap gezet tegen het plotseling loslaten van spanning terwijl het touw strak trekt.

Schouderblessures

Drie hoofdtypen verwondingen aan de schouders komen voor bij boogschieten. Letsel aan de rotatormanchet ontstaat wanneer de pezen van de vier spieren die rond het schoudergewricht aansluiten gescheurd of anderszins verwond raken; deze schade kan zich voordoen als een echte scheur in de rotatormanchet of als irritatie en zwelling die bekend staat als een botsing met de rotatormanchet. Spierspanningen kunnen optreden in de spieren van de rotatormanchet en in de spieren van de arm of bovenrug wanneer deze overbelast of overbelast zijn, wat resulteert in scheuren en schade aan de spiervezels zelf. Een ander letsel dat bekend staat als de schouder van de boogschutter doet zich voor wanneer de schouder zelf ontwricht raakt als een repetitieve stressverwonding, resulterend in pijn en schouderinstabiliteit.

Andere pijn

Niet alle schouderpijn geassocieerd met boogschieten omvat verwondingen aan de rotatormanchet of andere schouderspieren. Bursitis kan optreden wanneer de herhaalde acties van het trekken van de boogpees ervoor zorgen dat de met vloeistof gevulde bursae die zorgen voor opvulling voor de pezen van de schouder ontstoken raken. Tendinitis en tendinosis kunnen ook optreden, waarbij de eerste wordt veroorzaakt door traumatisch letsel aan de pezen van de schouder, terwijl de laatste wordt veroorzaakt door microscopische tranen in de pezen die zich in de loop van de tijd ontwikkelen. Boogschieten kan ook schade aan de brachiale plexus zenuwcluster veroorzaken die door de schouder en in de arm loopt, vooral als het bindweefsel van de schouder al is geïrriteerd en gezwollen vanwege andere aandoeningen.

Oorzaken

De twee belangrijkste oorzaken van schouderblessures en irritatie zijn onjuiste boogschietvorm en het gebruik van een boog met een te hoog trekkracht. Het gebruik van een onjuiste vorm zoals schokkerige trekbewegingen en slechte armpositionering oefent een overmatige belasting uit op het schoudergewricht en de spieren die ermee verbonden zijn, waardoor de kans op letsel en irritatie toeneemt. Het gebruik van een boog met een te hoog trekkracht verhoogt ook de druk op de schoudergewrichten en hun bindweefsels door de grenzen van uw arm en schouderkracht te overschrijden terwijl u de boog trekt.

Behandeling

Kleine schouderpijn en ontsteking kunnen worden behandeld met vrij verkrijgbare ontstekingsremmende medicijnen, rust en ijs. Meer ernstige verwondingen kunnen medische zorg of zelfs een operatie vereisen om te corrigeren. Een arts moet worden geraadpleegd voor diagnose wanneer de pijn zich voor het eerst voordoet, zelfs als de pijn niet ernstig lijkt; vroegtijdige diagnose en behandeling voorkomt dat schouderletsels erger worden door voortdurende stress op de reeds geblesseerde schouder. Geef jezelf voldoende tijd om te herstellen van schouderblessures voordat je weer begint met schieten om te voorkomen dat dezelfde blessures die niet volledig zijn genezen, opnieuw optreden.

Letselpreventie

Er zijn verschillende voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen om de kans op schouderpijn en verwondingen tijdens boogschieten te verminderen. Schouderspecifieke rekoefeningen uitvoeren, zoals de arm-up rotator stretch en de roterende buik stretch, bereiden de spieren en pezen voor op gebruik, waardoor de kans op blessures tijdens het tekenen en schieten wordt verkleind. Krachttraining oefeningen die zich richten op de spieren van de armen, schouders en rug, zoals biceps krullen en roei-oefeningen helpen ook om boogschade-gerelateerde schouderletsels te voorkomen door de spieren in boogschieten te versterken, zodat ze minder snel beschadigd raken door herhaalde bewegingen . Goede hydratatie, voldoende rust krijgen voor het fotograferen en een snack of lichte maaltijd eten die rijk is aan eiwitten en koolhydraten een uur voor het fotograferen kan ook helpen blessures te voorkomen, omdat het ervoor zorgt dat je spieren uitgerust zijn en de brandstof en hydratatie hebben die nodig is om herhaalde bewegingen uit te voeren veilig.