Adviezen

Innervatie van de Boven-Trapezius-spier

Innervatie van de Boven-Trapezius-spier


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

De bovenste trapezius is de grote spier aan de zijkanten van je nek. De naam komt van de trapeziumvorm van zijn spiervezels. Deze vezels strekken zich uit van de achterkant van de nek tot het middenachtergebied, waar de middelste en onderste trapezius zich bevinden. Als u meer weet over de functie en innervatie van de bovenste trapezius, kunt u een betere diagnose van letsel in uw schouderregio stellen.

Anatomisch overzicht

De bovenste trapezius wordt anatomisch de superieure trapezius genoemd. Deze spier bestaat eigenlijk uit twee verschillende delen. Het bovenste deel is afkomstig van de achterkant van het occipitale gebied van de schedel, terwijl het onderste deel afkomstig is van ligamenten van de achterkant van de nek, die de ligamentum nuchae worden genoemd. Beide delen van de superieure trapezius komen samen in een invoegpunt aan de achterkant van het sleutelbeen, dat je misschien beter kent als het sleutelbeen.

Innervatie

De innervaties van de bovenste trapezius zijn de spinale accessoire zenuw en de ventrale ramus van de cervicale zenuwen C2, C3 en C4. Ventrale ramus vertaalt zich in principe in de voorste of meest vooraanstaande tak van spinale zenuwen. Het lijkt misschien vreemd dat de bovenste trapezius, die zich hoofdzakelijk in de bovenste rug- en achterhalsregio bevindt, wordt versterkt door de voorste verdeling van de wervelkolomzenuwen in plaats van de achterste verdeling. Dit komt omdat de bovenste trapezius zich aanvankelijk aan de voorkant van het lichaam ontwikkelt tijdens de embryologische levensfasen. Het is tijdens deze fase dat de spier zijn innervatie krijgt. Naarmate de ontwikkeling voortgaat, migreren de spiercellen vervolgens naar het achterste gebied.

Functie en zenuwbeschadiging

De bovenste trapezius heeft twee hoofdfuncties: verleng de nek, zodat je je hoofd naar achteren kunt bewegen, en het schouderblad omhoog, zodat je je schouders kunt opheffen. Als er schade is aan uw wervelkolomzenuw of cervicale zenuwen C2, C3 of C4, zijn deze functies aangetast en heeft uw houding ernstige gevolgen. In rust fungeert uw trapezius als een houdingsspier en helpt het uw schouderblad of schouderbladen te ondersteunen. Schade aan deze zenuwen veroorzaakt dat je schouders naar beneden zakken en de normale schouderbeweging aantasten.

Opdrachten

Als je een gezond lichaam hebt en geen zenuwbeschadiging, kan het trainen van je bovenste trapezius je helpen de spieren te versterken en je houding te verbeteren. Om deze spier te trainen, hoef je alleen maar nekverlengingen te leggen en je schouders op te halen. Om de vorige oefening te doen, ga je met je gezicht naar boven op een vlakke bank liggen met je hoofd van de bank af. Plaats een halterschijf achter uw hoofd en breng uw hoofd naar achteren en dan naar voren. Dit is een vertegenwoordiger. Als u uw schouders ophaalt, houdt u aan beide kanten een halter vast met gestrekte armen. Til uw schouders zoveel mogelijk op, laat ze dan zakken en herhaal. Voer drie sets van 10 tot 12 herhalingen van elke oefening uit als onderdeel van uw schoudertraining. Voer altijd een warming-up van 5 tot 10 minuten uit, zoals joggen op een loopband, om uw trainingen te starten, en een cooldown van 5 tot 10 minuten, zoals lopen op een loopband, om elke training te beëindigen.


Bekijk de video: Trapezius transversus brengt het schouderblad naar mediaal. (Mei 2022).