Adviezen

Wat houdt laterale flexie van het torso in?

Wat houdt laterale flexie van het torso in?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

De plaatsing van botten, spieren en bindweefsel in de rug zorgt voor veel verschillende soorten bewegingen. Een van deze bewegingen is laterale flexie. Bij pure laterale flexie wordt de romp zijwaarts gebogen. Hoewel het menselijk lichaam in staat is tot laterale flexie, is het zeldzaam dat u uw wervelkolom zijdelings buigt zonder een ander type spinale beweging. Meestal buig je, wanneer je zijwaarts buigt, ook naar voren of naar achteren, of draai je.

Spieren gebruikt

De primaire spieren die betrokken zijn bij laterale flexie van de romp zijn de interne en externe obliques, de quadratus lumborum en de erectorspinazie. Andere spieren - waaronder de rectus abdominis, iliopsoas en semispinalis - helpen bij de beweging. Wanneer deze spieren aan de rechterkant van je lichaam samentrekken, buig je naar rechts; wanneer ze aan de linkerkant van je lichaam samentrekken, buig je naar links.

Betrokken botten

Met de facetgewrichten in uw thoracale en lumbale wervelkolom kunt u uw romp zijdelings buigen. Wanneer u naar rechts buigt, schuift de onderkant van een wervel omlaag tegen de bovenkant van de wervel eronder aan de rechterkant van uw lichaam. Dit comprimeert de schijf die tussen de twee wervels ligt en verkleint de ruimte tussen de wervels. Aan de linkerkant van het facetgewricht neemt de ruimte tussen de twee wervels toe.

Bewegingsbereik

Verschillende factoren kunnen uw vermogen om uw romp zijwaarts te buigen beperken. De intertransversale ligamenten - ligamenten tussen de benige uitsteeksels op de wervels - kunnen strak zijn en uw vermogen om te buigen beperken. Ook kunnen alle spieren die laterale flexie produceren zwak of strak zijn. Als de spieren aan de rechterkant van je lichaam bijvoorbeeld zwak zijn, kunnen ze niet sterk genoeg samentrekken om je heel ver naar rechts te buigen. Als de spieren aan de linkerkant van je lichaam strak zijn, kunnen ze niet ver genoeg uitrekken om je in staat te stellen om voldoende naar rechts te buigen.

Laterale flexie strekt zich uit

Je kunt je bewegingsbereik in laterale flexie verbeteren door rekoefeningen opzij te doen. Dit type stretch is met name effectief voor het richten op de quadratus lumborum, een spier die strak en pijnlijk kan worden als u veel tijd achter uw bureau zit. Ga voor de stretch op de grond zitten met je benen open aan weerszijden van je lichaam. Steek uw linkerarm over uw hoofd en buig naar rechts, alsof u uw rechter tenen met uw linkerhand wilt aanraken. Dit rekt de spieren aan de linkerkant van je lichaam. Buig naar de andere kant om de spieren aan de rechterkant van je lichaam te strekken.


Bekijk de video: Contralateral rotation of the head and cervical spine from 3D Anatomy for Manual Therapies (Mei 2022).