Info

Ba Gua Vs. Tai Chi


Ba gua, ook wel bagua en baguazhang genoemd, is een Chinese interne krijgskunst zoals tai chi of tai chi chuan. Dit betekent dat de nadruk ligt op het samenvoegen van lichaam en geest om een ​​ontwaken te bereiken. In plaats van veel sprongen te maken, ligt de nadruk op stabiliteit, balans, ademhaling en controle van chi, wat het Chinese woord voor energie is. Er zijn verschillende overeenkomsten tussen ba gua en tai chi en ook enkele duidelijke verschillen.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Chinese vechtsporten werd mondeling doorgegeven door de generaties in plaats van opgeschreven, dus de waarheid is niet helemaal duidelijk. Niemand weet echt wie ba gua heeft gemaakt, wat betekent 'goede diagram palm', maar er werd voor het eerst over geschreven in de 17e-eeuwse Qing-dynastie. Sommige mensen zeggen tai chi, wat "ultieme ultieme vuist" betekent, werd ontwikkeld door een Shaolin-monnik genaamd Chang San-feng rond de eeuwwisseling van de 14e eeuw, maar anderen zeggen dat hij een mythe was. Wat we wel weten is dat beide kunsten verschillende stijlen ontwikkelden en nu al honderden jaren worden beoefend. Hoewel oorspronkelijk een vechtkunst, heeft tai chi zich ontwikkeld tot meer een bewegende meditatie. Ba gua wordt tegenwoordig echter nog steeds gebruikt door politie en lijfwachten in China omdat het een zeer efficiënte verdediging is tegen meerdere aanvallers.

Bewegingen

Tai Chi staat bekend om zijn zachte, vloeiende dansachtige bewegingen die worden uitgevoerd terwijl de beoefenaar vrijwel stationair blijft. De bewegingen zijn gebaseerd op blokken, stakingen en verwijderingen van tai chi's gevechtswortels, maar voor de toevallige toeschouwer lijkt een tai chi-demonstratie niet het minst agressief. Ba gua, aan de andere kant, vereist veel reizen, omdat beoefenaars in cirkelvormige en spiraalvormige patronen bewegen die zeer strak of tot 30 voet in diameter kunnen zijn. Het doel hiervan is om aanvallen te ontwijken door uit de weg te gaan. Ba gua vertoont soms zachte bewegingen zoals tai chi, maar neemt ook veel meer harde kracht op; een ontwijkende cirkel wordt vaak gecombineerd met een gecompliceerde en dodelijke handaanval voor een verdediging onderweg.

Snelheid

Terwijl tai chi meestal op een zeer lage snelheid wordt beoefend, is ba gua veel sneller. De cirkelvormige stappenpatronen van Ba ​​gua zijn vaak vrij snel en gaan gepaard met een ingewikkeld weven in en uit het gevechtsgebied. De kenmerkende open hand palm stakingen zijn ook zeer krachtig en potentieel slopend. Ba gua spreekt meestal mensen aan die meer atletisch zijn, terwijl tai chi een beroep doet op mensen die stress en angst willen verminderen.

Energie

Ba gua en tai chi zijn als complementaire en synergetische tegenstellingen in de interne vechtsportfamilie. Tai chi is gebaseerd op extreem zachte vrouwelijke energie, terwijl ba gua de kracht van mannelijke energie weerspiegelt. En toch, yin van tai chi heeft een sterke kern en ba gua's yang is ontspannen en zonder agressie of woede. Ba gua haalt zijn kracht en effectiviteit uit potentiële energie, die afkomstig is van de op- en afrolbewegingen van zowel de voetbewegingen als de handaanvallen. Beide leggen veel nadruk op het beheersen van de adem en het richten van chi-energie waar het naartoe moet om het meest effectief te zijn.

Middelen