Info

Slechte effecten van beengewichten


Been- en enkelgewichten worden soms gebruikt om oefeningen of trainingen uit te breiden in de hoop snellere of grotere resultaten te zien. De theorie achter het gebruik van deze gewichten is dat ze de weerstand op de benen verhogen, zodat u meer calorieën verbrandt, spieren sneller ontwikkelt en sneller kunt rennen of springen dan voorheen. Het toevoegen van gewichten aan je benen zal meestal niet tot deze verbeteringen leiden en kan je kans op blessures zelfs vergroten.

Voet- en enkelblessures

Afhankelijk van de grootte en de positie van uw beengewichten, kunt u uw voeten en enkels extra belasten, waardoor ze meer kwetsbaar zijn voor letsel. Zoals de meeste gewichten van dit soort om de enkel vastbinden, legt het dragen van gewichten een hard oppervlak tegen de botten van je bovenvoet en enkel die tegen de enkel kunnen wrijven wanneer je beweegt, tegen de voet en enkel slaan als de gewichten los zijn en mogelijk ernstiger letsel als u valt of per ongeluk uw enkel verdraait tijdens het sporten.

Bewegingsbeperking

Hoewel beengewichten vaak worden gebruikt door hardlopers en andere atleten in de hoop op toenemende snelheid, beperken de gewichten in veel gevallen uw normale bewegingsbereik en veranderen uw natuurlijke gang, wat resulteert in een lagere algemene snelheid. Deze beperking wordt veroorzaakt door het toegenomen gewicht dat uw benen moeten dragen en de positionering van de gewichten op uw enkels; de spieren van je benen moeten harder werken om het gewicht te verplaatsen, waardoor de spieren sneller vermoeien en kleinere bewegingen maken om te compenseren.

Pees en ligament letsel

Het verhoogde gewicht op je benen belast de bindweefsels van het been meer, vooral omdat je benen meestal lichaamsgewicht van onderaf ondersteunen en niet gewend zijn aan het ondersteunen van het gewicht aan de enkels. Wanneer u hardloopt of andere oefeningen doet, kan het verhoogde gewicht aan de onderkant van uw benen overbelasting, peesbelasting en ander bindweefselletsel veroorzaken, omdat uw bindweefsel te maken krijgt met extra kracht waaraan ze niet gewend zijn.

Knie, heup en rugpijn

Het hebben van gewichten op je benen verhoogt de belasting op je knieën, heupen en onderrug. Afhankelijk van de hoeveelheid gewicht die u gebruikt, kunnen beengewichten de impactkracht die uw lichaam ervaart bij elke voetaanslag aanzienlijk vergroten. Deze impact wordt geabsorbeerd door de enkels, knieën, heupen en lumbale wervels; het vergroten van de impact verhoogt ook de hoeveelheid slagkracht die uw gewrichten en rug moeten absorberen. De verhoogde impact kan leiden tot gewrichtsblessure, zwelling in de gewrichten, veranderingen in de uitlijning van de wervelkolom en andere gewrichtsproblemen.

Spieronbalans

De spieren van je benen moeten harder werken om je voeten op te tillen wanneer er gewichten aanwezig zijn, waardoor de quadriceps-spieren in een sneller tempo sterker worden. De hamstringspieren die als antagonist voor de quadriceps fungeren, ervaren deze toename echter niet; de hamstrings zullen dezelfde hoeveelheid werk uitvoeren, en in sommige gevallen kunnen de gewichten de hoeveelheid werk verminderen die de hamstrings moeten doen wanneer u uw voet laat zakken. Naarmate de spieronbalans toeneemt, neemt ook uw risico op spierletsel tijdens het sporten toe.

Gewichtsverlies vertragen

Beengewichten verhogen de hoeveelheid energie die uw beenspieren nodig hebben om te rennen, springen of andere oefeningen uit te voeren. Afhankelijk van het werkelijke gewicht dat u tijdens de training gebruikt, kan dit ertoe leiden dat het lichaam prioriteit geeft aan zijn energiebronnen om eerst koolhydraten en andere energierijke brandstoffen te verbranden. Wanneer dit gebeurt, wordt vet niet zo snel verbrand en kunnen uw spieren vermoeid raken voordat het lichaam zijn vetreserves begint te gebruiken.