Info

Waarom doet mijn rug pijn na het hardlopen?


Pijn en pijn worden soms geassocieerd met oefeningen zoals hardlopen, meestal in de vorm van de "verbranding" die u voelt terwijl uw spieren zwaar worden belast. Hoewel deze pijnen vaak deel uitmaken van het spierontwikkelingsproces, zijn andere pijnen, zoals de rugpijn die u mogelijk voelt na het hardlopen, dat niet. Pijn in de onderrug is de meest voorkomende oorzaak van ongewenste pijn bij hardlopers en er zijn verschillende mogelijke oorzaken die kunnen bijdragen aan het probleem.

Rugpijn

Lopers kunnen na een run pijn in de bovenrug of pijn in de onderrug ervaren, hoewel pijn in de onderrug veel vaker voorkomt. Pijn in de bovenrug wordt meestal toegeschreven aan gespannen schouderspieren of wervelkromming vanwege een slechte houding; in de meeste gevallen kan dit worden voorkomen door uw hardloophouding te corrigeren en uw schouders laag te houden tijdens het hardlopen. Pijn in de onderrug is vaak moeilijker te voorkomen omdat er meer potentiële oorzaken voor de pijn zijn.

Spierpijn

De spieren van de onderrug spannen is een belangrijke oorzaak van rugpijn. Deze spanning kan op een aantal manieren voorkomen, zoals het gebruiken van een slechte hardloophouding en proberen jezelf vooruit te "duwen" tijdens het hardlopen. Spierkrampen als gevolg van uitdroging en getrokken spieren die tijdens het hardlopen optreden, leiden ook tot spierspanning; zwakke buikspieren hebben meer kans om te spasmen of overbelast te raken dan goed ontwikkelde spieren, en strakke hamstrings kunnen de kans op spierbelasting in de onderrug ook vergroten. Spierspanning in de onderrug is herkenbaar omdat het een gelokaliseerde pijn is die niet uitstraalt in de heupen, benen of andere delen van het lichaam.

Ischias

Ischias treedt op wanneer het lichaam tijdens het hardlopen zodanig verschuift dat druk wordt uitgeoefend op de heupzenuw die van de basis van de wervelkolom naar de voeten loopt. Pijn veroorzaakt door ischias kan overal langs de zenuw optreden, wat resulteert in pijn in de benen, heuppijn en pijn in de onderrug. Ischias kan worden veroorzaakt door een onjuiste looptechniek, spierspasmen die druk uitoefenen op de heupzenuw of degeneratie van de opvulling die de ruggengraat scheidt. Je kunt ischias herkennen aan het feit dat het een scherpe pijn is die op meerdere locaties in de rug en benen optreedt en kan uitstralen of van de ene naar de andere locatie reizen.

Piriformis-syndroom

Spierspanning in de onderrug en strakke hamstrings kunnen leiden tot het piriformis-syndroom, een irritatie van de piriformis-spier van de bil die helpt bij de rotatie van de heupen. Naarmate de spier geïrriteerd raakt, wordt deze meer ontstoken en veroorzaakt pijn in de onderrug, billen en bovenbenen. Verhoogde irritatie kan ook druk uitoefenen op de heupzenuw, waardoor de pijn toeneemt. Het Piriformis-syndroom is te herkennen aan de locatie van de pijn, het feit dat langdurig zitten de pijn intenser maakt en af ​​en toe doordat de billen gevoelig zijn voor aanraking.

Voet problemen

Hoewel sommige hardlopers het niet beseffen, kunnen de voeten een belangrijke oorzaak zijn van rugpijn. Onjuiste hardlooptechnieken kunnen een kettingreactie veroorzaken van stoten die de enkels, knieën, heupen en zelfs de botten van de wervelkolom doen stoten en kunnen ook leiden tot spierspasmen, getrokken spieren en beknelde zenuwen. Rugpijn is waarschijnlijker wanneer u met "platte" voeten rent, waardoor de zool van uw voet de grond plat raakt in plaats van in eerste instantie grondcontact te maken met alleen de hiel en de rest van de voet in een rollende beweging volgt.

Andere rugproblemen

Hardlopen kan ook bestaande rugproblemen verergeren, zoals degeneratieve schijfaandoeningen en spondylolisthesis, een aandoening die wordt veroorzaakt door verschuiving van wervels in de wervelkolom. Deze aandoeningen kunnen matige tot intense pijn veroorzaken als gevolg van beknelde zenuwen en kunnen leiden tot stijfheid van de onderrug als gevolg van ontsteking, evenals spierpijn en andere rugletsels. De schokbewegingen gecreëerd door onjuiste hardlooptechniek kunnen deze aandoeningen ook verergeren, waardoor de hoeveelheid pijn, ontsteking en stijfheid die ermee gepaard gaat, toeneemt.

Preventie en behandeling

Sommige lage rugproblemen, zoals die ontstaan ​​door spierbelasting en onjuist loopwerk, kunnen worden voorkomen door de tijd te nemen om te strekken en op te warmen voordat u gaat hardlopen. Door een goede loophouding te ontwikkelen en het juiste loopvoeten te gebruiken, zullen veel van deze pijnen ook verminderen of verdwijnen. Behandeling van deze pijnen kan vaak thuis worden gedaan door middel van rust, de toepassing van ijs en warmte en het gebruik van ontstekingsremmende medicijnen zoals ibuprofen. Raadpleeg een arts als u ernstige pijn ervaart, pijn als gevolg van schijfproblemen of pijn die niet vermindert of na enkele dagen verdwijnt, omdat u mogelijk medische hulp nodig hebt om de oorzaak van de pijn te behandelen.