Info

Zuiveringszout & atletische prestaties


Het eenvoudige ingrediënt in de meeste keukens kan de sleutel zijn tot een verbeterd atletisch uithoudingsvermogen. Zuiveringszout of natriumbicarbonaat kan vermoeidheid voorkomen die je spieren overweldigt wanneer je langer dan een minuut met een hoge intensiteit werkt. Lopers, tennisspelers en andere atleten kunnen baat hebben bij het aanvullen met bakpoeder, maar wees voorzichtig bij het consumeren ervan.

Hoe het werkt

Wanneer je continu traint op een intensiteit die meer energie vereist dan je lichaam kan maken met behulp van zuurstof, produceer je melkzuur om je door te drijven. Langdurig werken - 10 minuten of meer - met deze intensiteit kan leiden tot een ophoping van melkzuur in uw spieren, wat het brandende gevoel en de aantasting van spiercontracties veroorzaakt, waardoor u uiteindelijk vertraagt ​​of helemaal stopt. Zuiveringszout buffert de effecten van melkzuur, zodat je theoretisch langer kunt gaan dan zonder het supplement.

Onderzoek

Onderzoek naar de positieve effecten van zuiveringszout op atletische prestaties dateert uit de jaren 1930, maar veel van de opwinding rond het potentieel van zuiveringszout als een uithoudingssupplement komt van een kleine studie van tennisspelers gepubliceerd in het 2010 nummer van het 'Journal of the' International Society of Sports Nutrition. Onderzoekers ontdekten dat onder negen tennisspelers die een bakpoeder drinken voor een gesimuleerde wedstrijd, vermoeidheid werd verminderd en schoten consistent werden afgevuurd tijdens de duur van het spel, in vergelijking met deelnemers die een placebo consumeerden. Een uitgave uit 2008 van het ‘International Journal of Sports Medicine’ publiceerde een studie waaruit bleek dat zwemmers die deelnamen aan een freestyle-wedstrijd van 200 meter die zuiveringszout consumeerden voordat ze met maximale inspanning gingen, een significante verbetering van de prestaties hadden in vergelijking met degenen die een placebo consumeerden. Op de 55e jaarvergadering van het American College of Sports Medicine (ACSM), gehouden in Indianapolis, Ronald W. Deitrick, Ph.D., presenteerde FACSM een studie waaruit bleek dat hardlopers op middellange afstand voorafgaand aan een 800 een bakpoedercapsule consumeerden. -meterloop verbeterde gemiddeld met 2,2 seconden - een aanzienlijk bedrag gezien de relatief korte afstand.

Strategie

Zuiveringszout is een goedkope manier om mogelijk de inspanningen te verhogen om de snelheid en kracht te verhogen bij het werken op uw lactaatdrempel - het punt waar uw spieren meestal zoveel verbranden dat u moet vertragen. Het onderzoek van Deitrick toont aan dat het nemen van bakpoeder ongeveer 90 minuten voorafgaand aan de competitie het meest effectief is. De meeste atleten profiteren van een portie van 20 gram. ESPN stelt voor om 4 kopjes water te mengen met 1/2 theelepel bakpoeder, een theelepel zeezout, een paar eetlepels agave nectar en een eetlepel citroensap voor een drankje na de training om het herstel te bevorderen.

Bedenkingen

Deitrick geeft uiting aan zijn bezorgdheid over het gebruik van zuiveringszout om de prestaties te verbeteren, en merkt op dat het sommige atleten een oneerlijk voordeel kan geven en moet worden uitgesloten van competitie. Een overzicht van studies gepubliceerd in het juli 2012 nummer van het Journal of Strength and Conditioning Research ontdekte dat zuiveringszout minder goed presteerde voor goed opgeleide atleten dan voor recreatieve atleten. Voor velen kan zuiveringszout ernstige bijwerkingen veroorzaken die de prestaties kunnen beïnvloeden, zoals gas, een opgeblazen gevoel en diarree.