Info

Evenwichtsoefeningen om te helpen met de discus en kogelstoten


Een schot of discus gooien heeft veel te maken met kracht. Maar om succesvol rond te slingeren terwijl je aan kracht wint om die lange worp te maken, is ook een dynamisch evenwicht vereist. Daarom werken coaches zoals Jerry Clayton aan de Universiteit van Auburn met atleten in balans en rotatie en ontwikkelen ze sterke spieren.

Balans en ritme

Discuswerpers en shot putters moeten momentum opbouwen binnen een kleine cirkel van respectievelijk 8,2 voet of 7 voet in diameter. Als je de discus gooit, draai je anderhalve keer rond voordat je je projectiel vrijgeeft. Als je een schot maakt, kun je dezelfde rotatietechniek gebruiken of glijden. Zweefvliegtuigen beginnen weg te kijken van hun werprichting. Je schuift een voet helemaal naar achteren en brengt dan de andere voet in het midden van de cirkel. Je draait rond terwijl je het schot gooit en in de lucht springt, landend op de tegenovergestelde voet. Draaien en glijden vereisen beide een perfecte balans en ritme om de maximale werpafstand te krijgen. Beginners zijn vatbaar voor fouten, zoals vroegtijdig loslaten, wat ertoe leidt dat je schot of discus in de verkeerde richting vliegt, of je voet verliest en aan je achterkant eindigt.

Wheels

Mark Harsha, een coach op Portage High School in Indiana, stelt een oefening voor met de naam Ђњwheelsâ € om de balans tussen discuswerpers en shot putters te verbeteren. Begin met je rechtervoet in het midden van je werpcirkel. Draai vervolgens rond op je rechtervoet, pak je linkervoet op en voltooi een omgekeerde boog van 180 graden. Breng je knieën samen in het midden van de draaiing en blijf je rechtervoet draaien. Herhaal deze oefening vijf keer.

Meer draaiende oefeningen

Omdat het verkrijgen van momentum binnen de cirkel de sleutel is om je discus of schot zo ver mogelijk te gooien, hebben coaches veel oefeningen ontwikkeld die gericht zijn op het verkrijgen van kracht bij de eerste draai. Nieuw-Zeeland werpcoach Didier Poppe leidt zijn atleten in een hele reeks zwenkoefeningen. Sommige gaan over het draaien van obstakels, zoals schoenen of kegels, terwijl ze een gewogen vest dragen. In één oefening houdt hij zijn vingertop boven op het hoofd van de atleet om hem eraan te herinneren tijdens het draaien in het midden van de cirkel te blijven. Soms laat hij ze hun worpen voor een spiegel oefenen met een handdoek als stand-in voor het schot of de discus.

Mainstream balansoefeningen

Sommige coaches vullen discus- en kogelstoten-specifieke balansoefeningen aan met meer reguliere balanshulpmiddelen. Clayton, de coach van Auburn, neemt evenwichtsbundels, halfronde ballen en springoefeningen op in de training van zijn atleten. Als je eenmaal in staat bent om eenvoudig squats te doen op de halfronde bal, probeer dan single-leg squats. Je kunt ook oefenen met springen op de halve ronde, stevig landen voordat je stapt. Probeer vooruit te springen en oefen dan zijdelings springen op de halve ronde van links en rechts.