Info

Veroorzaken Barbell of halterbankdrukken meer spanning op de schouders?


Barbell- en halterpersen zijn beide voornamelijk borstoefeningen, maar raken ook je triceps en schouderspieren, met name je voorste deltoïden op de voorkant van je schouders. Hoewel zowel halters als halters kunnen worden gebruikt om de omvang en kracht in deze spiergroepen op te bouwen, kunt u stress op uw schoudergewrichten ervaren als u deze onjuist uitvoert of een reeds bestaand schouderprobleem heeft. Barbell-persen hebben echter de neiging een hoger risico op schouderspanningen te hebben.

Bewegingsbereik

Wanneer u bankdrukken met een halter, staan ​​uw armen en schouders in een vaste positie en bewegen door een vast bewegingsbereik. Met een halterpers kunt u het bewegingspatroon echter enigszins wijzigen en uw schouders veel vrijer bewegen. Omdat je het bewegingsbereik niet kunt variëren met een halterpers, vanwege deze vaste positie, betekent dit dat je vastzit met een oncomfortabel bewegingsbereik als je pijn ervaart. Wanneer u echter op een halter drukt, kunt u uw schouders extern of intern draaien of de halters lager of hoger op uw lichaam brengen om een ​​comfortabeler bewegingsbereik te vinden. Als u last heeft van schouderpijn of een blessure, vervang dan al uw halterpersen door halterpersen.

Veiliger Bench Press-techniek

Bankdrukken kan meer schouderstress veroorzaken dan halterdrukken, maar dat betekent niet dat u ze volledig moet elimineren. Powerlifter en correctieve-oefeningsspecialist Mike Robertson beveelt aan om je ellebogen in te steken bij het bankdrukken. Als u uw ellebogen laat uitbranden, loopt uw ​​schouders een veel hoger risico op overbelasting. Laat de balk ook niet te hoog op je borst raken, merkt Robertson op - probeer contact te maken met de balk op je borst net onder je tepellijn.

Persoonlijke overwegingen

Het idee dat bankdrukken je schouders zal vernietigen is een mythe, volgens krachttrainer Eric Cressey. Te veel of te weinig flexibiliteit van het bovenlichaam, samen met een onevenwichtig trainingsprogramma en het gebruik van een slechte techniek, zal bankdrukken een slechte keuze voor u maken. Het bankdrukken is overdreven problematisch wanneer u onderliggende mobiliteitsproblemen hebt, zoals een eerdere rotatormanchetblessure, botsing of een bevroren schouder.

Trainingsprogramma en overwegingen

De sleutel om uw schouders gezond te houden is om te schakelen tussen verschillende soorten persen, adviseert trainer Charles Poliquin. Schakel om de zes trainingen van halters naar halters. Als je je borst twee keer per week traint, voer dan drie weken bankdrukken uit en wissel dan zes weken naar halterpersen. Begin met drie tot vier sets van acht tot 12 herhalingen in training één en streef ernaar om elke sessie gewicht of herhalingen toe te voegen, voordat u overschakelt naar dumbbell bench presses in training zeven. Combineer deze met andere borstbewegingen zoals push-ups en dips. Je kunt ook proberen je bank op een helling te zetten of af te laten voor beide oefeningen om je meer op de bovenste en onderste borst te richten en om te zien of beide variaties gemakkelijker op je schouder voelen. Als u vindt dat bankdrukken of halterpersen overmatige stress op uw schouders veroorzaken, raadpleeg dan uw arts of fysiotherapeut.