Adviezen

Ochtendoefeningen voor ouderen


De ochtend is een goed moment om ouderen te bewegen. Veelvoorkomende aandoeningen zoals artritis voelen zich 's ochtends vaak slechter door stijfheid van de gewrichten na een nacht in bed liggen. Slaapstoornissen kunnen lusteloosheid en prikkelbaarheid 's ochtends vaker voorkomen. Een matige training met weinig impact helpt ouderen om met pijn om te gaan, de flexibiliteit te vergroten en het humeur te verbeteren. Oefening vermindert ook het risico op dementie. Ouderen moeten met hun arts praten voordat ze aan een nieuw fitnessregime beginnen.

Ga naar buiten

Wanneer het weer meewerkt, is het zeer gunstig voor ouderen om 's ochtends in sommige zonnestralen te genieten. Een gematigde wandeling is een goede manier om de spieren en gewrichten op te warmen om klaar te zijn voor een meer uitdagende activiteit zoals golfen of dansen. In klimaten met warm weer is het belangrijk dat senioren zich in het begin van de dag bezig houden met buitenactiviteiten, voordat de hitte sporten gevaarlijk maakt.

Focus op flexibiliteit

Veel senioren worden wakker van pijn als gevolg van opflakkeringen van artritis. Dit maakt de ochtend de ideale tijd om deel te nemen aan zachte rekoefeningen zoals yoga om die stijve gewrichten en spieren op te warmen. De Seated Mountain-pose, de Dancing Warrior I-pose en de Modified Bridge-pose helpen de flexibiliteit, houding en balans te verbeteren. Het vroeg op de dag oefenen van deze vaardigheden biedt de hele dag voordelen. Stoelen en rekwisieten zijn handige hulpmiddelen voor yogahoudingen die evenwicht of stabiliteit vereisen.

Voeg aerobics toe

Beginnen met de dag met matige aerobe oefeningen geeft het metabolisme van een senior een vroege boost die gedurende de dag meer activiteit mogelijk maakt. Een snellere stofwisseling helpt het lichaam om calorieën efficiënt te verbranden, en bijblijven vermindert het risico op ziekten zoals hartaandoeningen, kanker en diabetes. Een stationaire fiets of loopband is een goed startpunt, vooral machines die afstand, verbrande calorieën en hartslag bijhouden. Deelnemen aan een aerobicsles in het lokale seniorencentrum biedt versterking van vrienden, ondersteuning vanuit een klasomgeving en de regulering van een geplande activiteit.

Een duik nemen

Zwemmen is een verfrissende manier om de dag te beginnen, en ochtenden in de buurtzwembadfaciliteit - als er thuis geen zwembad is - zijn meestal minder druk en daarom minder intimiderend voor senioren. Een paar baantjes in het zwembad, of activiteiten zoals joggen met water, zijn trainingen met weinig impact die de gewrichten niet verergeren en gewrichtspijn helpen verlichten. Wateractiviteiten bieden belangrijke cardiovasculaire voordelen en helpen spierverlies te voorkomen. Zwemmen is ook geschikt voor diegenen die gericht zijn op het verbeteren van hun evenwicht, omdat het water als een kussen fungeert en vallen voorkomt. Gewijzigde versies van yoga en Pilates uitgevoerd in het water worden aangeboden in sommige sportscholen en senior gemeenschapscentra.


Bekijk de video: Ochtend Yoga Stretch (Januari- 2022).