Info

Basketbalset speelt Vs. 1-2-2 Zone Defense


In een zone verdediging zijn spelers verantwoordelijk voor specifieke gebieden van de vloer, in plaats van een individuele speler te bewaken. Specifiek in een 1-2-2 zone zetten twee verdedigers - meestal de twee grootste spelers van het team - zich in de lage posten aan weerszijden van de baan en proberen zich tussen de basket en eventuele aanvallende spelers binnen hun zones te houden. Twee andere verdedigers positioneren zich aanvankelijk aan weerszijden van de vrije worplijn, terwijl een vijfde verdediger - meestal een kleine, snelle bewaker - het punt speelt, in de buurt van de bovenkant van de vrije worpcirkel wanneer de bal in de midden in de rechtbank. De standaardmethoden voor het aanvallen van elke zone omvatten het dwingen van verdedigers om hun zones te verlaten en het openen van zachte, onbewaakte delen van het veld.

Zachte hoek

Omdat de 1-2-2 slechts twee verdedigers langs de basislijn heeft, is de klassieke manier om de zone aan te vallen vanuit de hoeken. Stel een paar spelers in het lage postgebied in om de twee basisverdedigers te bezetten. Laat twee ballhandlers buiten, naar het midden van de vloer, en stuur je beste shooter naar een hoek. De speler in de hoek moet in eerste instantie open zijn, tenminste totdat hij begint met het neerhalen van schoten.

Val de lage paal aan

Als de verdediging draait om je schutter in de hoek te dekken, moet je eerste tegenbeweging zijn om te zoeken naar een mismatch in de lage paal. Als de basisverdediger aan de sterke kant (dat wil zeggen de kant met de bal) flitst om de speler in de hoek te bedekken wanneer ze een pass ontvangt, moet je speler aan de lage kant open staan ​​om een ​​bounce pass van je te ontvangen speler in de hoek. Als beide basisverdedigers tegelijkertijd verschuiven, waarbij de speler aan de sterke kant naar de schutter beweegt en de verdediger aan de zwakke kant draait naar je speler met lage paal aan de lage kant, dan is je speler met zwakke paal aan de lage kant open. De hoekspeler kan nog steeds doorgeven aan haar sterke teamgenoot, die op zijn beurt de zwakke speler zal voeden. Als de zwakke verdediger de pass weigert aan je sterke aanvaller, kan de speler in de hoek mogelijk je zwakke postspeler direct voeden.

Low-post schermen

Een variatie op de aanval na de lage post omvat het instellen van schermen om de defensieve rotatie te benutten of te voorkomen. Stel bijvoorbeeld dat de bal de hoek in gaat, de sterke zijverdediger beweegt om de potentiële schutter te dekken en de zwakke zijlijnverdediger dekt uw sterke lage lage speler. De aanvallende speler aan de sterke kant kan proberen achter zijn verdediger te glippen en hem in positie te vergrendelen. Je zwakke post-speler flitst tegelijkertijd in de baan om een ​​pass van je speler in de hoek te ontvangen. Als alternatief, wanneer de bal in het begin in de hoek wordt gepasseerd, kan je speler aan de zwakke kant de verdediger van de zwakke kant screenen, waardoor hij niet kan roteren naar je sterke postman. Vervolgens moet de speler in de hoek of je sterke post-speler wijd open staan.

Val de laan aan

Een andere klassieke methode voor het aanvallen van een 1-2-2-zone is om een ​​speler te voeden in het midden van het vak gemaakt door de lage en hoge postspelers van de verdediging. Omdat deze plek meestal in de baan is, moet de balhandler een snelle pass-shoot-beslissing nemen om een ​​gesprek van drie seconden te voorkomen. Je beste schutter zal bijvoorbeeld waarschijnlijk van hoek naar hoek rennen op zoek naar een opening. Op een van haar reizen kan ze halverwege stoppen en scherp in het midden van de baan snijden. Of een postspeler kan een basisverdediger screenen om een ​​plek te openen wanneer je eerste schutter voorbij loopt. Zodra ze de pass ontvangt, kan de speler een korte jumper nemen of een teamgenoot voeden wiens verdediger is verplaatst om de potentiële schutter te bewaken.