Adviezen

Spieren betrokken bij de verticale sprong

Spieren betrokken bij de verticale sprong


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Verticale sprongen zijn essentieel voor veel verschillende soorten sport en fysieke activiteiten. Trainingsspecialisten testen vaak de verticale spronghoogte om de kracht van het onderlichaam van een atleet te meten. In deze test sta je naast een muur en reik je met één hand zo hoog mogelijk tegen de muur. Dan spring je zo hoog mogelijk. De specialist meet het verschil tussen de twee hoogten om uw verticale springvermogen te bepalen.

Soorten verticale sprongen

Verschillende trainers geven de voorkeur aan verschillende soorten benaderingen voor verticale sprongen. Sommigen geven er de voorkeur aan dat je begint met een squat. Anderen geven er de voorkeur aan dat je begint met je benen recht en een dynamische squat of kniekromming uitvoert voor de sprong. Anderen stellen je in staat om verschillende stappen te zetten voor de sprong. Ongeacht uw benadering van de sprong en of u uw armen mag zwaaien of niet, de spieren die de sprong daadwerkelijk produceren, blijven hetzelfde.

Hip Extensors

De heupextensoren werken in een verticale sprong om de heup te verlengen na de eerste squat. Deze spieren omvatten de gluteus maximus en de hamstrings. Van deze spieren heeft de gluteus maximus de meeste impact op de sprong. De hamstrings zijn spieren met twee gewrichten. Naast het verlengen van de heup, werken ze ook om de knie te buigen. Omdat knieflexie niet is betrokken bij een verticale sprong - in feite is de tegenovergestelde beweging, knieverlenging, noodzakelijk - is de rol van de hamstrings waarschijnlijk minder belangrijk.

Knie-extensoren

De knieverlengers werken om de knie recht te maken tijdens een verticale sprong. De primaire spiergroep die verantwoordelijk is voor knieverlenging is de quadriceps. Van deze vier spieren zijn de vastus medialis, lateralis en intermedius de belangrijkste in de verticale sprong. De vierde spier, de rectus femoris, hecht ook aan de heup waar deze verantwoordelijk is voor heupflexie. Omdat verticaal springen heupverlenging vereist en geen heupflexie, is de rectus femoris waarschijnlijk minder actief.

Enkel Plantarflexoren

Terwijl de gluteus maximus en drie van de quadriceps-spieren het grootste deel van de kracht produceren voor de verticale sprong, helpen de spieren in de kuit net voordat je voeten de grond verlaten. De gastrocnemius en soleus plantarflex, of punt, de enkel om extra kracht voor de sprong te bieden.


Bekijk de video: Bewegingsleer: berekening verticale sprong voetlandingen (Mei 2022).