Adviezen

Welke spieren werk je in de boomhouding?


Voor veel beginners zijn evenwichtshoudingen zoals boom het meest stressvolle onderdeel van yogales. De kamer is stil. Je buren op matten in de buurt zijn sierlijk en klaar, alsof ze de hele dag op één been kunnen staan. Ondertussen wiebelen je enkels als een babygiraf die de eerste stap zet. Maar het wordt gemakkelijker. De sleutel tot een stabiele boomhouding is correcte spierbetrokkenheid.

Benen

De basis van je boom begint met die ene voet op de grond. Begin door op het linkerbeen te staan. Spreid indien mogelijk je tenen uit, hoewel het even duurt voordat yoga-nieuwkomers de teencontrole leren kennen. Til de boog van je linkervoet op en zet je quadriceps, de spieren in je dij vast, zodat je knieschijf omhoog gaat. Dit is weer een van die trucs die nieuwe yogi's moeilijk vinden. Wanneer u dit voor het eerst probeert, is de neiging van de knie om terug te drukken in een vergrendelde positie. In plaats daarvan wil je dat het omhoog glijdt. De hamstrings, de spieren in de achterkant van je been, worden langer. Je been moet sterk en solide aanvoelen. Plaats uw rechtervoet aan de binnenkant van uw staande been, onder of boven de knie. Open je rechterknie naar rechts zodat je voelt dat je rechterheupbuigers aangrijpen.

Kern

Door je kernspieren aan te trekken, kun je in evenwicht blijven in de boomhouding. Trek je buikspieren - rectus abdominus en transversale abdominus - naar binnen en iets omhoog. Span de spieren van uw bekkenbodem aan, zoals bij een Kegel-oefening. Barbara Kaplan Herring, een yogaleraar in de San Francisco Bay Area, stelt voor om je te concentreren op de middellijn van je lichaam. Als je je middellijn veronachtzaamt, zegt Herring, zal je gewicht te veel op de buitenrand van je staande been vallen, waardoor het evenwicht onstabiel wordt.

Wervelkolom

In boomhouding is de wervelkolom lang. De metafoor van de boom is geschikter dan je zult vinden in de meeste yogapossenomenclatuur. Als een boom, wortel je door je been terwijl je je armen omhoog reikt. Dit vereist een lange, sterke wervelkolom. Je stuitje wordt langer naar de grond toe. Terwijl de buikspieren isometrisch aangrijpen, doen de erectiespinazie, de spieren van de rug, dat ook.

Arms

Boom wordt gedaan met verschillende armposities. Het meest elementaire is om de handen voor de borst in gebedspositie samen te brengen. Dit vereist weinig van de armen. Yogi's doen vaak boom pose met opgeheven armen, schouderbreedte uit elkaar. In "Light on Yoga", B.K.S. Iyengar toont een boom met opgeheven armen, ellebogen recht en palmen tegen elkaar. Deze positie is zwaarder voor de armen dan de eerste twee beschreven en vereist adductie van de armen, dat wil zeggen beweging in de richting van de middellijn van het lichaam. De hoofdarm adductors zijn de lattisimus dorsi, de pectoralis major en de teres major. Je zou echter heel lang in de boom moeten blijven om je armspieren op deze manier te ontwikkelen.