Adviezen

Spieren en waterretentie tijdens hardlopen

Spieren en waterretentie tijdens hardlopen


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Het juiste vochtverbruik is essentieel voor, tijdens en na het sporten om uitdroging te voorkomen. Te weinig vochtconsumptie kan een onbalans in de elektrolyteniveaus van het lichaam veroorzaken en de kerntemperatuur boven normale niveaus laten stijgen. Overmatig vasthouden van water kan wijzen op problemen met het regelen van vloeistofniveaus. Oefeningen met hoge intensiteit, zoals hardlopen, kunnen het vasthouden van water in het lichaam bevorderen, met name over lange afstanden of in extreme hitte.

Water verlies

Langdurig hardlopen met hoge snelheden zorgt ervoor dat uw lichaam vocht verliest, voornamelijk door zweet. Je scheidt ook water uit door urine en zelfs ademhaling. Extreem vochtverlies kan leiden tot uitdroging of een tekort aan lichaamsvocht. Een tekort aan lichaamswater van meer dan 2 procent van het lichaamsgewicht kan uw atletische prestaties verminderen en aanzienlijke gezondheidsproblemen veroorzaken. Uitdroging vraagt ​​u om meer vloeistoffen op te nemen; het kan ook uw lichaam ertoe aanzetten water vast te houden.

Uitdroging en hormonen

Langdurig hardlopen, vooral bij verhoogde temperaturen, kan leiden tot waterverlies en verhoogd natriumgehalte in het bloed. Je lichaam produceert hormonen die op bepaalde organen werken om de vochtbalans te handhaven. Een van de belangrijkste hormonen, het antidiuretisch hormoon, werkt op de nieren om het vasthouden van water te vergroten. Een ander hormoon, aldosteron, voorkomt natriumuitscheiding door de nieren, wat vochtretentie in het lichaam bevordert. Daarom kan een gebrek aan vocht in het lichaam tijdens en na het hardlopen leiden tot verhoogde waterniveaus in het lichaam omdat deze hormonen proberen uw vochtbalans te corrigeren.

Water afstotend

Naast dat het tussen cellen wordt vastgehouden, kan water ook worden opgeslagen in de lever en spieren gebonden met koolhydraten in de vorm van glycogeen. Volgens de American Council on Exercise kan aan 1 gram glycogeen maar liefst 2,7 gram water worden gebonden, waardoor het lichaamsgewicht met 3 tot 5 pond toeneemt. Lopers consumeren vaak grotere hoeveelheden koolhydraten, vooral voor een langeafstandsevenement, wat resulteert in een grotere wateropslag in spieren. Bovendien kunnen sommige spieropbouwende supplementen, zoals creatine, het risico op uitdroging of spierkrampen verhogen.

Het voorkomen

Het consumeren van voldoende hoeveelheden vloeistof voor, tijdens en na het hardlopen kan uitdroging en daaropvolgende waterretentie voorkomen. Het vermijden van voedingsmiddelen met een hoog natriumgehalte die waterretentie bevorderen, helpt ook om gewichtstoename door overmatig vocht te voorkomen. Ten slotte zal trainen in temperatuurgecontroleerde omgevingen extreem zweten en vochtverlies beperken, wat leidt tot meer waterretentie.